Хибридната мрежа на Русия през годините

NetNews

Новичок и за Гебрев

Йово Николов

На 28 април 2015 г. оръжейният търговец Емилиян Гебрев (на снимката), синът му Христо и техният служител Валентин Тахчиев постъпват във Военна болница с тежко отравяне. Тримата буквално се спасяват на косъм от смъртта. Дълго време по случая се пази мълчание. Разследването е възложено на СДВР, но до конкретни резултати не се достига и той е забравен. Направените изследвания в независима лаборатория в Хелзинки показва, че отравянето може да се дължи на нервнопаралитичен агент.

През март 2018 г. в Солсбъри, Англия, са отровени бившият агент на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Разследването на британските власти показва, че за целта е използвано веществото, станало известно като „Новичок“. Химическият му състав съвпада се този, от който се предполага, че е отровен и Гебрев, и той иска от прокуратурата да възобнови разследването.

След разкритията по случая „Скрипал“ британските служби започват да проявяват интерес и по случая с Гебрев. На 15 октомври посланик Ема Хопкинс представя на премиера Борисов резултати и съвпаденията между двата случая.

През ноември разследващият сайт Bellingcat публикува информация, от която става ясно, че полковникът от ГРУ Владимир Моисеев е пътувал няколко пъти до България и е бил в страната около месец преди опита за убийство на Гебрев.

В началото на 2019 г. прокуратурата най-накрая проговаря по разследването си. Версията на ВКП беше, че той се е натровил от пестициди в салата си от рукола. В края на годината все пак обвинението потвърди, че разследва лицето „Сергей Федотов“, служител на ГРУ, за отравянето. Изявлението беше провокирано от разследване на Bellingcat, че руски гражданин с фалшива самоличност „Сергей Федотов“ е заподозрян за отравянето на Гебрев. Прокуратурата тогава разпространи и кадри от гаража, където е бил паркиран автомобилът му, на които се вижда как човек, който прилича на руснака, вероятно намазва с отрова дръжките на вратите.

Пак според Bellingcat „Федотов“ е генералът от ГРУ Денис Сергеев. Трима души, идентифицирани като служителите на поделение 29 155 от ГРУ, бяха задочно обвинени през миналата година заради опита за убийство на Емилиян Гебрев.

Случаят с Гебрев е сред най-драстичните примери за това какво може да доведе бездействието на службите и прокуратурата по темата „Русия“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Енергетиката: Усеща се като Русия

Потокът на парите България и Русия подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на „Южен поток“ в началото на 2008 г. – по време на тройната коалиция. Но учредяването на съвместното дружество за „Южен поток България“ стана при Борисов, през ноември 2010 г., по време на посещението на руския премиер Владимир Путин […]