Хиперекраните на автомобилите: Mercedes ги измисля преди… 25 години

NetNews

За първи път показан на автомобилното изложение в Париж през октомври 1996 г., концептуалният автомобил разполага с редица функции, които може би са звучали като научна фантастика, но днес могат да бъдат намерени в много превозни средства.

"Електрониката разпознава командите на водача като желание за определено състояние на шофиране – ускоряване, спиране, управление, заден ход – и след това в един миг решава как най-добре и най -безопасно да изпълни командите на водача“, пише в прессъобщението на Mercedes през 1996-а. "Това се случва в зависимост от ситуацията, защото компютърът използва информация от различни сензори, които му дават информация за скоростта, оборотите на колелата и двигателя, състоянието на пътната настилка и движенито на самия автомобил, наред с много други неща."

При разработката на F 200 Imagination се използва "симулатор за шофиране", друга технология, която е разпространена днес. Имайте предвид, че дори тогава тази технология не е нова – Mercedes започва да използва първия си симулатор за шофиране през 1985 г.

Производственият EQS на Mercedes-Benz от 2022 г. по-горе разполага с „хиперекран“, подобен на този от F 200 Imagination

Концепцията от преди 25 години разполага с огромен цветен екран, който се простира от единия край на таблото до другия. Макар и доста различна от днешната, наречена Hyperscreen , системата включва цифрови инструменти, бордови компютър, камери за обратно виждане, навигационна система, радио, CD и DVD плейър и телефон. Може дори да се свърже с интернет, за да позволи на бизнесмените да работят в движение.

Клъстерът на F 200 Imagination също така показва активния контрол на шасито, разпознава глас , контролира ръчната спирачка с електрическо задвижване, а ветроупорното стъкло може да стане непрозрачно с натискане на бутон. Не всички от тези иновации обаче имат успех.

Въпреки че много от нещата на тази невероятна концепция могат да бъдат намерени в серийните автомобили днес, превозните средства все още имат волан, а не джойстика, който се вижда във F 200. Системата обаче е "умна" още тогава – преди 25 години.

Що се отнася до дизайна на F 200 Imagination, въпреки че по-екстремните елементи бяха омекотени, съществената форма на колата беше използвана в Mercedes-Benz CL от 1999 г. Днес F 200 може да бъде видян в музея на Mercedes-Benz.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зоват кандидатите за президент да заявят позицията си за Македония

Всички кандидати за президент в предстоящите избори, а също така ръководствата на политическите партии, да изразят своята позиция по отворените въпроси със Северна Македония. Това се казва в декларация на Българската национална платформа и Фондация "Македония" след срещата на 5 октомври 2021 г. на президента Румен Радев за еврочленството на […]