Холивудска диета стана тотален хит

NetNews

Тази нова система на хранене помага на кралските особи и знаменитостите да влязат във форма преди важни събития., информира zdrave.to.

Всички без изключение искат да изглеждат особено неустоими в деня на сватбата си – включително членовете на кралското семейство. В началото на 2018 г. папараците често хващаха принц Хари в Челси пред фитнеса. Година по-рано пак във фитнеса ваеше фигура преди сватбата си и Пипа Мидълтън. Но кралските особи и каймакът на британското общество разчитат и на специална диета – сиртфуд.

Тази система на хранене, разработена от диетолозите Айдън Гогинс и Глен Матен, е квалифицирана не толкова като диета, а като експресна програма против стареене, която да доведе тялото до върхова форма.

Гогинс я нарича „ускорител на работоспособността“ и я препоръчва на футболисти, играчи на ръгби и участници в морски регати (в ранните етапи на популяризирането на сиртфуд-диетата това беше основната му аудитория). Идеална е за младоженци, като се вземе предвид продължителността и изразходването на енергия по време на сватбения маратон.

Най-важното за сиртфудовете

Гогинс и Мартин, и двамата сертифицирани диетолози (а Айдън е и фармацевт), формират основните принципи на диетата след внимателно проучване на полезните свойства на биологично активното вещество ресвератрол. Съдържа се в ципите на гроздето и следователно в червеното вино и придава на напитката букет от полезни свойства – антиоксидантни, хипохолестеролемични, кардиопротекторни и дори противоракови. Разбира се, говорим за пиене на вино в разумни количества и в зависимост от възрастта и терапевтичните показания.

Ресвератролът принадлежи към класа сиртуини – клетъчни ензими. Световните учени отдавна предполагат, че цитруините са отговорни за способността на организма да издържа на стреса, да регулира процеса на стареене, да предотвратява свързаните с възрастта заболявания и да е отговорен за продължителността на живота.

Гогинс и Мартин подчертават, че употребата на някои храни – по-специално орехи, каперси, червен лук и тъмен шоколад – активират производството на сиртуини в тялото, което помага на клетките да се възстановяват активно. Тук е важно да се разбере, че сиртуините, въпреки че са протеини, не са от вида, който може да се получи отвън.

Не могат просто да се „приемат“ като витамини или с храна – например, като изядете шепа ядки или порция зеленчуци. Но е възможно да се стартира механизмът за образуване на сиртуини. Някои храни наистина са способни на това, особено тези, които са богати на полифеноли. Гогинс и Матън ги наричат „сиртфуди“ по аналогия със „суперфуди“.

Всеки сиртфуд има своя собствена комбинация от биологично активни вещества, които са полезни за организма, но диетолозите отиват по-далеч. Те откриха, че комбинирането на няколко храни с високо съдържание на сиртуини умножава ефекта, така че изследват комбинациите и избират тези, които могат да се използват за съставяне на ежедневно меню.

Така Гогинс и Матен пътем установили, че съставът на някои продукти предотвратява образуването на мастни натрупвания, докато други активират усвояването на съществуващите (разбира се, с необходимото физическо натоварване). Те остават впечатлени от резултатите: „Предполагахме, че пациентите ще отслабнат, но не смятахме, че средната загуба на тегло ще бъде 50%“.

Въз основа на проучвания и размисли диетолозите изготвили седемдневен план за хранене, базиран на сиртфуди. Той е предназначен да помогне не само бързо да отслабнете, но да активира и скритите резерви на тялото и да го стимулира, буквално рестартирайки го. Добрата новина е, че много от храните, препоръчани от Гогинс и Матен, са на нашата трапеза всеки ден, а някои (като шоколад, кафе и вино) дори няма да се наложи да бъдат изключени.

И така, основните сиртфуди са елда, каперси, целина, чили, тъмен шоколад (с най-малко 85% какаови зърна), кафе, зехтин (разбира се, екстра върджин), зелен чай (в идеалния случай матча), зеле кейл, чесън, фурми, рукола, магданоз, цикория, червен лук, червено вино (в идеалния случай Пино Ноар), соя, тъмни плодове (череши, ягоди, къпини, боровинки, малини), куркума, орехи.

Схема на спазване

Тя условно се разделя на две фази. Бързата фаза, като един вид “експресен влак”, ще ви позволи да отслабнете с 3-3,5 кг за една седмица и бързо да рестартирате организма си. Препоръчително е да се повтаря веднъж на всеки три месеца, дори и от тези, които постоянно се придържат към принципите на сиртфуд-храненето.

• Първи, втори и трети ден

Пийте по три порции зелен сок на ден и хапнете едно пълноценно ястие от сиртфуди. Максималните калории на ден са 1000.

• Четвърти – седми ден

Трябва да се придържате към следния план: две порции зелен сок на ден и две хранения със сиртфуди. Максимални калории на ден – 1500. Общи правила: пийте сокове 1-2 часа преди хранене; не яжте след седем вечерта; не пийте алкохол (вместо него – много вода, кафе и зелен чай); за десерт – парче черен шоколад.

Рецепта за зелен сок (една порция – около 250 грама)

В блендер смесете 2 шепи зеле кейл, шепа рукола и стръкове магданоз, миксирайте добре. Добавете малко целина (с листата), половин ябълка и сок от половин лимон и разбийте отново. Подправете зелената маса с 1/2 ч.л. чай от матча на прах и по желание разредете с вода до комфортна консистенция.

Втората фаза е консолидиране на резултата. Общи правила: една порция зелен сок на ден (30 минути преди закуска или вместо лека закуска преди обяд) и три хранения с максимално съдържание на сиртфуди. Трябва да вечеряте не по-късно от 19 часа. Полуфабрикатите се изключват от диетата, намалява се количеството червено месо (до 500 грама на седмица). Можете да ядете хляб и кифли (пълнозърнести храни) и да пиете червено вино (2-3 пъти седмично). Вечеря не по-късно от 19 часа.

Ефективност на режима

Ако вярвате на привържениците на сиртфуд храненето (и съдейки по промените във външния вид на Адел, Пипа Мидълтън и принц Хари), тя перфектно помага спешно да влезете във форма, включително да свалите няколко излишни килограма преди важно събитие. Но тук трябва да имате предвид, че диетата сиртфуд е била жестоко критикувана от диетолозите като несъответстваща на EatWell Guide – препоръките на Националната здравна служба на Англия.

Хормонална диета за бързо сваляне на килограми

Първо, рязкото ограничаване на калоричното съдържание в диетата е смущаващо, което със сигурност ще доведе до забавяне на скоростта на метаболизма. Бъдете честни относно силите си: ако намалите калориите наполовина и въпреки това обичате да ядете, бъдете подготвени, че когато се върнете към предишните хранителни показатели от менюто, теглото може да се върне и дори с увеличение.

На второ място, диетолозите съветват да не забравяме, че рязката загуба на тегло през първата седмица се дължи главно на изтеглянето на излишната течност от тялото. Това означава, че мазнините, съхранявани от организма, ще започнат да се топят едва след 7 дни от диетата и при редовно посещение на фитнес залата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

И заведенията в Ямбол на бунт срещу Ковид мерките

Стотици собственици и работещи в заведения в Ямбол протестираха днес против Ковид мерките, въведени от правителството, които рефлектират пряко върху бранша. Те изразиха недоволството си от ограниченията, които се въвеждат с днешна дата. Според протестиращите мерките са със съмнителен ефект, дискриминационни и ще се отразят пагубно на сектора.