Хората с увреждания подават е-заявление за безплатна винетка

NetNews

Хората с увреждания могат да подават електронно заявление за безплатна винетка през Портала за достъп до електронни административни услуги на Държавна агенция „Електронно управление“. За това е необходимо гражданите да имат електронен подпис или ПИК на НОИ.

Електронната услуга 2198 „Освобождаване на лица от винетни такси при ползване на републиканската пътна мрежа“ е достъпна на Портала на ДАЕУ, в раздел „Социални дейности“-„Социално подпомагане“, на адреса тук. Публикувано е подробно описание на услугата, начинът по който може да бъде заявена, както и електронната форма на заявлението-декларация.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20 годишна възраст.

Срокът на голяма част от годишните е-винетки изтича в края на януари 2021 г. Социалните служби обработват подадените заявления в 7-дневен срок. Препоръчително е новото заявление–декларация да бъде подадено поне 10 дни преди изтичане на срока на действащата е-винетка.

Проверка на срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ – www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенцията за социално подпомагате“ и на сайта на АСП – www.asp.government.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg/#/.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Уикилийкс благодари на Мексико

Главният редактор на Уикилийкс благодари на президента на Мексико Андрес Лопес Обрадор за предложеното убежище за Джулиан Асандж,съобщи ТАСС. Обръщението дойде от Кристин Хранфсон. Той все още се надява, че Асандж ще излезе на свобода. Предложението се определя като страхотен жест. Държавният глава на Мексико смята, че Асандж заслужава да […]