Христо Иванов: Никой здрав ум не иска България да бъде тласната към избори сега

NetNews

Въпреки категорично обявеното вдигане на червен флаг в коалицията и исканията за среща с “Продължаваме промяната”, от “Демократична България” няма да са факторът, който да доведе до сваляне на правителството и тласкането на страната към нови избори.

Това заяви в ефира на “Дарик радио” лидерът на обединението Христо Иванов.

Думите му идват на фона на на високо напрежение в управляващото мнозинство заради войната в Украйна и по-специално – предоставянето на военна помощ на Киев. В средата на тази седмица парламентът прие у нас да се ремонтира украинска военна техника, но на практика изпращане на оръжия няма да има. Именно за това настояваха от ДБ.

“В крайна сметка това е компромис, който е изработен от премиера и мандатоносителите от “Продължаваме промяната“ и аз подкрепям усилията им да осигурят някаква стабилност на управлението“, каза Иванов.

По думите му всички алтернативи са лоши, каквито и критики да има към настоящата изпълнителна власт.

“Никой здрав ум не иска България да бъде тласната към избори сега“, посочи Христо Иванов.

По думите му тази коалиция е създадена на базата на отрицанието и това е било неизбежно.

“Войната в Украйна обаче промени всичко – досега беше достатъчно да имаме различно от предишното управление, сега вече трябва да имаме едно управление, което много ясно може да лидира България в тази толкова сложна ситуация“, заяви Христо Иванов.

Той бе категоричен – не е време за “политически пубертет”.

Източникът на най-големите проблеми според него е парламентарната конструкция, която трябва да осигури подкрепата на кабинета.

“Ние не решаваме кризи, ние създаваме кризи, след което, за да решим създадените кризи отваряме нови, призна той.

По думите му ДБ ще стои в тази коалиция докато не възникват условия за алтернатива.

“В следващите десетина дни ще предложим насоки за това как да се консолидираме около един ясен дневен ред от приоритети и промяна на начина на функциониране на коалицията. Ако това не се случи, преговорите ще са втория флаг и резултатът от тях може да бъде моментът за третия флаг“, обясни още той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мая Санду: В момента нищо не заплашва Молдова

В момента нищо не заплашва Молдова, но властите продължават да следят отблизо развитието на войната на Русия в Украйна. Това каза президентът на Молдова Мая Санду, която даде съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа, който пристигна на официално посещение в Кишинев, предаде NOVA, позовавайки се на Newsmaker. „Обсъдих […]