Христо Иванов пред ФАКТИ: Борисов е патологичен лъжец, който трови българската свяст

NetNews

''Установили са от ГЕРБ, че снимката с евра и злато e нанесла много тежка щета на приемливостта на Борисов от гледна точка на европейската перспектива''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на ''Демократична България'' Христо Иванов. Той коментира интервюто на министър-председателя Борисов за германския вестник ''Франкфуртер алгемайне цайтунг''.

''Всички европейски медии отразиха напоително, отразиха протестите, отразиха ''Росенец'', последно имаше много подробен материал в телевизия ART, във Файнешъл Таймс, и Борисов много добре си дава сметка, че главният резултат от това лято е, че той се превръща в токсична фигура на европейския терен и особено в залеза на Меркел, когато тя не може да си позволи да зацапва спомена за себе си такава една близост. А и появяването на нов канцлер, който ще трябва, така да се каже, да започне отношенията наново по всички параграфи, включително с България. Очевидно това е оценено и са решили да правят тази пиарска офанзива през един авторитетен немски вестник, в който да се опитат с полупризнания, каквито очевидно и на Туск, спомняте си той говореше как Борисов му споделял, плачел му на рамото за тъжния живот на застаряващия ерген, очевидно, и красивите жени, които пърхат около него. Опитва се да замаже това, тази токсичност. Дали някой в Германия ще се отнесе сериозно изобщо към този тип сюжети, аз много силно се съмнявам, че това би могло да има успех, защото Борисов не си дава сметка, че в развитите демокрации идеята, че един премиер публично си признава един начин на живот, едно отношение с жени, това не е изказано, но е между редовете, част от които може би, така да се каже, професионално оказват определени услуги, е забранено'', продължи Христо Иванов по темата.

Според Иванов моралният кодекс тук е базата. ''Оттам нататък започват съображенията, свързани с националната сигурност, и тук за мен е акцентът на цялата тази история. Тук не е въпросът да ровим между чаршафите на Борисов, макар че чаршафите са много интересни от тези снимки, защото те са едната от двете индикации за това, че историята, която Борисов се опитва да сглоби, и от известно време да пласира в публичното пространство, е невъзможна технологически, защото той описва една абсолютно измислена история, в която някаква ''Мата Хари'' има една подготвена чанта с около 2 млн. евро, по журналистически изчисления, които само чака 15 минути, в които да ги вкара, НСО я пуска и това се случва поне четири пъти в продължение на година и половина. Говоря от гледна точка на данните, които има към файловете на снимките. Тези снимки са правени в продължение на година и половина, при това 2х2 – едната 2017 г., другата към 2018, началото на 2019 г. Т.е., става дума за много честа практика. И тази практика е абсолютно невъзможна като логистика от гледна точка на това, което Борисов се опитва да каже.

Второ, повдига много сериозни въпроси, защото тези пари може да са внасяни, а дали са изнасяни? Да не би тук да става дума за доставки – например на подкупи, които са били оставяни там и са били снимани например за верификация, че са стигнали до своето местоположение. Има нужда от разследване. Големият проблем, единият от големите проблеми е, че това е поредният случай, в който няма разследване. Българската прокуратура и българските служби усилено замитат под килима този случай, НСО също е изключително пасивно и приема да бъде поставено в ролята на участник в някакви заговори срещу премиера. Това е злепоставяне. Това включително осъществява в различни нюанси различни състави в Наказателния кодекс. Т.е., прокуратурата отдавна трябваше тази въпросна красимв дама, или дами, да ги е разпитала, ние трябваше да сме чули имена. От гледна точка на досегашната практика на Гешев трябваше да са излезли самите разпити, трябваше да е направен обиск или оглед на премиерската вила, трябваше да видим снимки от там, както видяхме например от дома на Бобокови, нали така? И не само. Нищо от това ние не виждаме, виждаме едно целенасочено скриване на тази тема под килима. И тук искам да направя още една крачка. Ако, както твърди премиерът, някаква групичка, която иска да го злепостави, може да организира подобно нещо в България, в премиерската резиденция да организира злепоставяне на премиера, това не е пробив в националната сигурност, това говори за тотален демонтаж на системата за национална сигурност като такава. България вместо национална сигурност има черна дупка'', заяви още съпредседателят на ''Демократична България''

За да подсили тезата си Христо Иванов припомни теча на лични данни от НАП и ''гръмването'' на Търговския регистър. ''Твърди се, че в България руски агенти са използвали ''Новичок'' срещу български гражданин, българската прокуратура нахлу във Военно разузнаване, това всичкото се случи в последните месеци. Финансово разузнаване проспа КТБ, проспа Божков, проспа съмнителни от Венецуела преводи на пари. Аз всичко това го описвам, защото искам да ви кажа следното нещо. Зад тази привидно креватна жълта история на Борисов стария ерген и нощните пеперуди, всъщност се крие дългогодишният целенасочен демонтаж на цялата система на националната сигурност в България. И това означава, че ако една групичка в София е могла да организира това нещо на премиера, какъв е проблемът на разни разузнавания чужди да организират същото нещо, тъй като премиерът сам признава, че първо той не можел да отказва на красиви жени, а красиви жени бол, особено по разузнаванията, и второ, че в София имало пазар на компромати. Този пазар съществува неслучайно, той съществува като обратна страна на монетата на факта, че в България няма национална сигурност, че българският политически елит следва логиката на компроматите и зависимостите много повече, отколкото логиката на волеизявлението на народа и обществения интерес. Това е всъщност съдържанието на Борисовия, Пеевския, Сарайския модел на управление. Ние трябва да започнем да възстановяваме цялата тази тъкан, която позволява политиката да служи на гражданите, да се прави в истина, защото всичко, което виждаме в Борисов е един патологичен лъжец, който от това, с тази своя патология трови българската национална свяст. Десетилетие наред'', допълни анализа си той.

Христо Иванов припомни, че записите с Борисов, на които се чуват скандални и притеснителни неща, са не по-малко важни от снимките кюлчетата и пачките евро.

''Националната сигурност е подменена от личния интерес на няколко души, които трябва да могат да си правят каквото си искат. За това прокуратурата в момента се държи като мишка, която спи през зимата зимен сън. Аз я сезирах прокуратурата, още през лятото, за записите. Твърдяха, че някакви експертизи на тези снимки и записи са направени. Биволъ и e-vestnik мисля, че направиха експертизи в чужбина, поръчаха ги, те са готови, доказаха идентичността на тези записи и прокуратурата нищо не е произвела още. Усилено, целенасочено този материал – снимките и записите, се крие под килима. И затова аз поемам много ясен ангажимент. В първия ден, в който някой от ''Демократична България'' има правата на народен представител, ние ще внесем искане за учредяване на анкетна комисия, и то не говорилня, която да замита следите, а реална анкетна комисия, която да се занимае с активнoто съдействие на българската прокуратура и на НСО в потулването на тази катастрофа за националната сигурност, при която се оказа, че българският премиер може да бъде сниман и записван все едно е продавач на картофи на пазара. И това потенциално създава зависимости, уязвимости, корупционни обвързаности, които може би свършват не както той твърди – в чантата на някоя ''Мата Хари'' Българска, а може би отиват в Москва, в Кремъл, може би отиват в президентския дворец в Анкара, кой знае къде стигат'', предположи съпредседателят на политическото обединение ''Демократична България''.

Относно това, че няма нито един от обкръжението на Борисов, който да се противопостави на това, което той върши, Христо Иванов заяви следното: Това са хора, които са селектирани с години да целуват ръце. Това са хора, които са селектирани да бъдат ''калинки'', да бъдат със самосъзнанието на ''калинки'', да бъдат със самосъзнанието, че те са поставени там да лъжат от името на своя сайбия, чорбаджията. Те целуват ръка и лъжат от негово име без да им мигне окото. Това са хора, които са си оставили съвестта, самоуважението, усещането за собствено достойнство на входа. Ние никога не сме виждали от действащите представители на ГЕРБ прояви на подобен лукс. И не само, когато става дума за Борисов. Изобщо. Те се сещат за това, едва когато сайбията ги изхвърли като стари чорапи. Тогава изведнъж се плесват по челото и откриват тези неща.''

Водещата Лили Маринкова изтъкна това, че Борисов говори в ''Франкфуртер алгемайне цайтунг'' за предимствата на това, че сме в ERM II, за банкова стабилност, а съпредседателят на ''Демократична България'' отвърна така: ''В същия момент, в който строи ''като луд'' руски поток. С български пари, три милиарда български пари се влагат в тази тръба, която обслужи единствено и само геополитическите интереси на Путин. Няма никакъв разумен икономически анализ, който да може да покаже, че България има изгода от построяването, пак казвам с наши пари, на тази тръба в интерес на Путин. И КГБ, разбираш ли, и Държавна сигурност… Че той самият Борисов е искал и сам казва, че той е ''репресиран'' и ''репресиите'' върху него са се изразили в това, че на него не му е позволено да си изпълни мечтата. А каква е мечтата на ''демократа и европееца'' Борисов? Била е да следва в Първи факултет на Симеоново – Държавна сигурност. Човекът е мечтаел да бъде офицер в Държавна сигурност, той служи на Държавна сигурност, той няма никакъв проблем агент Николай – Георги Марков, човекът, който не просто е агент, един от многото, а реализиран доносник, човекът, който спря лустрацията, бидейки в Конституционния съд, без да му мигне окото. С неговия глас беше спряна лустрацията, а той сега е морален авторитет на ГЕРБ и ГЕРБ няма никакъв проблем по същия начин, по който нямаше никакъв проблем с Божидар Димитров преди това.''

Христо Иванов се възмути, че нито един друг политик не е реагирал на интервюто на Борисов в немската преса.

Съпредседателят на ''Демократична България'' изрази мнение, че на плещите на лекари и учители е прехвърлена тежестта от коронакризата.

Той коментира и ситуацията с датата за парламентарните избори, които най-рано могат да се проведат в края на месец март 2021 г. ''Преди изобщо да давам съвет на президента, аз искам да чуя ЦИК. Как смятат те да проведат изборите в условия на пандемия? Как смятат да се справят със здравните рискове за хората, които се очаква да бъдат членове на комисии, наблюдатели, застъпници, за самите избиратели, които ще трябва да се съберат, ще трябва да се редят в тези опашки в тези коридори и често пъти малки стаички. Как ще съвместят подготовката за този тип избори с въвеждането на машините? Защото това са две много сериозни предизвикателства пред българската ЦИК, която никога не се е славила с особен административен ресурс сериозен. Имайте предвид, че ние нямаме професионална изборна администрация, ние имаме един корпус от изборни, сезонни участници в изборния процес, огромната част от които са в рисковата възраст по отношение на Ковид. Има ли някаква синхронизиране на планове за имунизацията с плановете за изборите? Това е сериозният разговор, за да можем да говорим за дата. Ако просто кажем избори веднага, какъвто е нашият интерес, ние рискуваме тези избори да не могат да се проведат логистично, ние рискуваме изборната активност да е толкова ниска, че изобщо да не знаем дали се е произнесъл суверенът, защото хората могат да не излязат'', каза Христо Иванов.

''Ние от ''Демократична България'' искахме, внесохме конкретни предложения в парламента, да се позволи независима експертиза на машините и на софтуера, за да се гарантира, че те няма да бъдат използвани като инструмент за подмяна на изборите. Беше отказано. Нито една политическа сила не ги припозна и не ги внесе, не само управляващите. Сега ние не знаем тези машини за какво ще бъдат всъщност използвани и моят призив към ЦИК е много сериозно да започне разговор с българското общество, комуникация, как ще гарантира ЦИК възможността на неправителствени организации, политически формации от опозицията, експерти, да верифицират тези машини, техния софтуер. Това е много важен въпрос! Така че ние всъщност се движим към едни избори, които ще бъдат проведени в изключително сложни условия – епидемиологични, от гледна точка на кампания за имунизация, от гледна точка на машинно гласуване и неговото въвеждане. Всичко това трябва да бъде съвместено в един национален план. ЦИК трябва да поеме инициативата и президентът от гледна точка на такова планиране трябва да ни убеди, че самият той се е убедил, че е взел най-доброто решение за българската демокрация'',добави той по отношение на изборите и технологията на изборния процес.

В последната фаза на разговора Христо Иванов коментира и широко коментираната тема за евентуални предизборни и управленски коалиции между различните извънпарламентарни формации като ''Демократична България'', ''Има такъв народ'' и ''Изправи се.БГ''.

''Разговори, преговори между политическите формации, за които става дума, изобщо не е имало. Нито за предизборна коалиция, нито за съвместно управление. Имаше една инициатива, която г-н Бабикян от ''Отровното трио'' поде. Доколкото знам е провел поредица от неформални разговори, аз включително разговарях с тях и споделих с тях своя скептицизъм, че това е възможно от електорална гледна точка, от гледна точка на стил на правене на политика, когато говорим за формална коалиция за явяване на избори, или от сега коалиция за съвместно управление. Но от уважение към тяхната инициатива, към тяхната кауза за това да опитат – какво, ако се съберат много политически формации на едно място, дали това няма да убеди включително избиратели, които се колебаят да си сложат гласа на голямата купчина. Това беше тяхната логика, не съм се противопоставял на тази инициатива, но сега със заявлението на Слави Трифонов (б.р. от 29.11.2020 г., че ''Има такъв народ'' ще се яви самостоятелно на изборите) очевидно този вариант става невъзможен. Това, което за нас остава на масата и което изначално е било на масата за ''Демократична България'', е това, за което говори и г-жа Манолова. Ние не просто сме съгласни да си взаимодействаме за гарантирането на честността на вота, ние работим за това, изграждайки електронна платформа, която всички можем да използваме.

Ние от първия ден на протеста дефинирахме онези конкретни политически действия, които трябва да бъдат извършени не просто, за да постигнем оставка на Борисов, а за да постигнем този демонтаж, за който всички говорят. Но той трябва да бъде преведен на езика на конкретни политически действия, защото иначе остава една абстракция, зад която много често и много лесно могат да бъдат продадени краставици от най-различно естество. ''Демократична България'' от самото начало е предпоставила, подкрепяйки протеста, формулата, с която всички излязохме на протест заедно, запазвайки разликите помежду си. Има теми, по които сме готови да работим, да протестираме заедно, при големите разлики между нас и много от останалите партийни участници в тези протести. Но освен да протестираме ние дефинирахме един списък от конкретни действия, които още тогава, още през юли месец, ние казахме, че ще изискват големи парламентарни мнозинства. Ще изискват например конституционни мнозинства – реформата на прокуратурата. И в името на това ние още тогава декларирахме, че сме готови да взаимодействаме с всички демократични политически формации. Т.е., в момента условия и преговори за коалиция няма, но условия за взаимодействие, протегната ръка, инициатива от страна на ''Демократична България'' винаги е имало. Ние сме готови, що се отнася конкретно до Триото, искам да кажа, че вратите ни са широко отворени за взаимодействие и работа с тях. Ако те пожелаят да се явят на тези избори в някаква форма, нашите врати са отворени да работим с тях. ''Демократична България'' е готова и ще търси разширение с един кръг граждански субекти, включително ''Триото'', включително ''Инициатива Правосъдие за всеки'', включително ''БОЕЦ'', с които ние изповядваме общи гледни точки, общи оценки, общи цели политически.

Ние в името на конкретните ангажименти, които вече сме дефинирали, ще търсим мнозинства, включително и конституционни, което по дефиниция ще изискват широко взаимодействие по конкретни теми. Такава тема например е съдебната реформа. Изисква конституционна промяна съдебната реформа, реформата на прокуратурата, уволняването на Гешев, защото той сам няма да си тръгне, смяна на Висшия съден съвет, премахване на специализираното правосъдие, което се превърна в една бухалка. Реформата на всички регулатори, защото като говорим за елиминирането на този модел ние не можем да си затворим очите за това, че всъщност цялата система от регулаторни органи в България, от които зависи прилагането на секторното законодателство, това е КЕВР, това е БНБ, това е КФН, това е КЗК, СЕМ и т.н., те са плътно уплътнени с хора на Пеевски, на Борисов, на този режим и на този модел. Това всичко, за да може лека-полека да се изчиства, също ще изисква конституционна промяна. Службите, за които досега говорихме, тяхното възстановяване, на техния интегритет. Това ще бъде една лустрация, но не просто лустрация по отношение на това, което се е случвало преди 1989 г., която трябва да се случи и това, но освен това трябва да погледнем и оттам нататък. Лоялността към българската държава – европейска, модерна, демократична, правова, на всички тези хора трябва да бъде изследвана много внимателно. Това също се нарича лустрация. Това се отнася за прокурори, това се отнася за хора, които работят във всички служби за сигурност, това се отнася за лица на различни нива в администрацията. Това е изключително сериозно начинание, без което ние изобщо не можем да говорим за рестарт'', изложи обстойно отговора си по тази тема съпредседателят на ''Демократична България''.

''Взаимодействие, управление с ГЕРБ и ДПС не може да има. Началото, но само началото, на прилагането на тази програма минава през това те да не могат да получат мнозинство'', заключи Христо Иванов.

Целия разговор на Лили Маринкова с Христо Иванов можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F1132022203934491%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

2 декември 1375 г. Киприян става митрополит на Киев

На 2 декември 1375 г. – Българският монах Киприян е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва. Той е роден във Велико Търново. “Откърмен от България, дарен на Русия” – е казал за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден е през 1330 година. Произхожда […]