Христо Иванов: Президентът да се консултира с ЦИК и здравните власти за датата на изборите

NetNews

"Причините, заради които си подадох оставката преди 5 години, сега се връщат със страшна сила. Те са като едни неизчистени бакии, една несвършена работа, която виси като дамоклев меч над България". Това каза пред БНР съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, бивш министър на правосъдието.

Той беше категоричен, че няма прокуратура, което води до невъзможност да се установи законност в страната, а "когато няма законност, не могат да се привлекат чуждестранни инвестиции":

"Когато имаме безотговорност в управлението, защото има хора, на които им е гарантирано, че могат да не се страхуват от наказателния закон, докато продължават мафиотската си игра, което означава, че те могат да крадат и да не си вършат работата. Това води пряко до срив в цели сектори – като здравеопазването. Безотговорността, корупцията и беззаконието имат огромна човешка цена".

Христо Иванов коментира като "законодателен Мики Маус" предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор:

"Ще струва страшно много пари, защото ще има за 7 години един човек, който ще се занимава с 4-5 случая на мандат, което е много за една демокрация, но от гледна точка на това да плащаме заплата на някого за 7 години, е твърде малко".

Според него най-главното нещо е главният прокурор, който ще бъде обект на разследването на този прокурор, трябва да бъде отстраняван, защото на поста си той ще може да осуетява възможността за разследване срещу себе си.

По думите му ВСС са "мажоретен състав на главния прокурор" и по структурни причини не могат да изберат прокурор с достатъчна независимост и характер, който да тръгне срещу главния прокурор.

Иванов припомни как са били "замитани под килима" корупционни афери като т.нар. "ЦУМ гейт", "Двете каки", "Петьо – еврото" и нарече позор Теодора Точкова (бивш главен инспектор към Инспектората на ВСС от 2 април 2015 г.):

"По същия начин стоят и нещата с т.нар. следователи. 400 души, които вземат магистратски заплати, без да вършат работа. Ние плащаме това, за да се поддържат имитации на действия. България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС, но повече и от всички страни в бившия Съветски съюз".

Във връзка с пандемията и овладяването ѝ Иванов подчерта, че справянето ще дойде от страна на ЕС, а не от правителството в България:

"На сметката на нашето правителство ще бъдат записани нивата на високата смъртност от коронавируса. България можеше да избегне това, но не го направи заради престъпната безотговорност и беззаконие, което цари в страната".

Според съпредседателя на „Демократична България” обществото е загубило окончателно доверието в правителството на Бойко Борисов:

"Това най-тежко ще си проличи, когато трябва да се изправи пред обществото и да го убеди, че трябва масово да се ваксинираме, а това трябва да го направим, за да си спестим трета вълна на кризата".

Иванов изказа опасение, че президентът Румен Радев не е бил подготвен, когато е посочил датата 28 март като най-възможна за провеждане на парламентарните избори.

"Радев трябва да поеме своята отговорност и да проведе консултации с ЦИК и здравните власти, за да е ясно на гражданите дали могат да бъдат проведени избори на 28 март".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дан Петреску е все по-далеч от Лудогорец

Дан Петреску е фаворит да поеме националния отбор на ОАЕ, съобщава „Digisport“. Румънският специалист разглежда всички предложения, които са поставят на масата му, а последното е от района на Персийския залив. Арабите обявиха, че румънският треньор е в списъка на кандидатите за национален селекционер на ОАЕ. Петреску, който ще навърши […]