Христо Иванов: Трябва да имаме кандидат за президент, ще го обявим в последния законов срок

NetNews

Ако „Демократична България“ има кандидат за президент, ще го обяви в последния момент. Няма опция да подкрепим Румен Радев. Това заяви пред „Свободна Европа“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. „ПП „Продължаваме промяната“, която независимо от това, което си говорим, в добрия смисъл е наш пряк конкурент за определени електорални територии. Това е нещо, което ние приемаме като реалност“, каза още той.

„Трябва да имаме кандидат за президент и той трябваше да бъде изкаран колкото се може по-рано. Само, че се оказа, че имаме безпрецедентна ситуация, в която се съвместяват парламентарни и президентски избори. При нея хора, които биха гласували за нас на парламентарните избори, биха гласували за Радев. Искаме да можем да убедим хората да гласуват за „Демократична България“ и нейната парламентарна листа. Междувременно, освен че се появи това съвместяване между двата типа избори, се появи и „Продължаваме промяната“, която независимо от това, което си говорим, в добрия смисъл е наш пряк конкурент за определени електорални територии. Това е нещо, което ние приемаме като реалност“, обясни Иванов.

„Отнасяхме се сериозно към това, че с третия мандат трябваше да има правителство в предишния парламент. След това имаше един период, в който не беше ясна датата за изборите и какви са точно намеренията на Асен и Кирил и затова политическата картина се оформяше доста бавно“, допълни той.

"Обсъждаме най-различни възможности и водим сериозна дискусия в коалиционните органи, но няма да е правилно да оповестявам каквото и да е преди да е взето някакво окончателно решение“, категоричен бе Христо Иванов.

По думите му характерът е по-важен от харизмата и ДБ няма кадрови проблеми. „Проблемът не е, че търсим поредния магьосник от ОЗ“, допълни съпредседателят на „Демократична България“.

„Няма опция да подкрепим президента Румен Радев, аз не виждам такава, не сме имали и сериозни обсъждания по тази тема, но нямаме и окончателно решение“, каза той и обясни позицията си така: „Радев е изправен пред изкушението да получи концентрация на власт, която не съм сигурен, че е най-добрият модел. Затова е важно да има силна ДБ в парламента като контрапункт на концентрация на власт. Ние се готвим в кампанията си да поставим тази тема в центъра. Искаме да проведем сериозен разговор с нашите съграждани за това как се управлява България, не просто да им предложим „харесайте си този или онзи“.

„Колебанията ни са и заради това дали нашите ресурси – говоря за обществен капитал, трябва да ги насочим основно към парламента. За да постигнем максимален ефект в НС против всякаква концентрация на власт“, уточни Христо Иванов и определи ситуацията като безпрецедентно сложна.

От думите му стана ясно, че ако ДБ има кандидат за президент, ще го обяви в последния момент.

„Имам очакването „Демократична България“ да излезе с много ясно послание на тези избори и то е, че България излиза от един дълъг период на еднолична власт. Трябва да възстановим републиканския парламентарен модел на управление. Колкото и да е трудно, ние имаме много ясна задача – силно представителство на „Демократична България“ като контрапункт на всички онези тенденции в парламента или президентството към концентрация на еднолична власт“, уверен е Иванов. Според него единственият начин да се случи това е ДБ да има силно представителство в следващия парламент.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Адвокат за заседналия кораб: Трябва да сме готови с иск за обезщетяване

Трябва да сме готови с иск за обезщетяване за увреждане на околната среда, който трябва да е насочен към собственика на кораба, заседнал край Камен бряг, смята пред бТВ адвокатът по морско право Владимир Владимиров. Тази катастрофа е резултат от удара на кораба в брега, тя се явява следствие на […]