Хубен Черкелов с уникална изложба в София

NetNews

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя юбилейната изложба “Капитал” на известния у нас и зад граница художник Хубен Черкелов или Houben R.T. Официалното откриване ще бъде днес от 18:30 ч. в Салонната зала на галерията. Изложбата ще продължи до 30 юли, съобщава kmeta.bg.

Хубен Черкелов, известен със своята живопис с изображения от пари, е роден през 1970 г. в Кърджали. От години живее и работи в Ню Йорк. Негови произведения са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, музея Броган, Флорида, 54-то биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот и др. Вече пътува често и за изложби в Азия.

Ранните творби на Черкелов, изобразяващи пари, са създадени с маслени бои и плътно импасто. Картините му са визуални образи от стари и различни валути от САЩ и други държави по света. Превръща парите в обекти, в предмети, в картини и портрети, размишлявайки върху връзката между политика, история, финанси и изкуство. Обединява ги в страхотна симбиоза, а от нея се раждат шедьоври, които жънат успех след успех в САЩ и Азия.

Сред множеството картини може да видите и скулптура на глава – подобно на тези, които са популярни по цял свят от край време. Сред тях са Дон Кихот – върху 1 песета, Сервантес – върху 100 песети, Бенджамин Франклин – върху 100 долара, Марк Твен, Джордж Вашингтон и много други. Специално място в галерията на “Оборище” заема картина на известната художничка Фрида Кало, събрала в себе си всички мексикански цветове.

По време на пандемията Хубен Черкелов представя изложба в Музея на хумора в Габрово – “Защо така сериозно?”. Заглавието на изложбата е заимствано от реплика в сцена от филма за Батман. Жокерът е пленен от парите, към които, обаче не може да се отнася сериозно. По време на карнавал по улиците на Готъм той хвърля към тълпата купища фалшиви еднодоларови банкноти със своя лик върху тях. Хубен Черкелов също използва парите като начин за общуване в творчеството си. Присвоява изображения от банкноти и монети, превръщайки ги в трайна тема на творчеството си от 2003 година насам. “Използвам предимно по-стари валути, защото новите са доста унифицирани, лично за мен еврото е скучно, но в Азия и Южна Америка имат много цветни сюжети”, разказва художникът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как би могъл да изглежда ЗАЗ Tavria

Дизайнерът Роман Прядко публикува интересни рендери, в които представя своето виждане за това как може да изглежда ново поколение на последния независим модел на ЗАЗ – 1102 Tavria. Авторът на изображенията класифицира нарисувания автомобил като А-клас и го нарича Tavria Nova 2022. Според проекта "Tavria Nova 2022" ще остане хечбек […]