Цветан Василев: Демонтирането на мафиотския модел изисква реформистко мнозинство в парламента

NetNews 1

В ексклузивно интервю от Белград за "Либерта" Цветан Василев разкрива, че Бойко Борисов и Делян Пеевски са фалирали КТБ и в детайли обяснява по какъв начин са парцелирани след това активите на банката. Споменава и за свой разговор с Борисов от Солун, когато премиерът е бил в САЩ, както и за ролята на Сергей Станишев при фалирането на КТБ. Василев прави дисекция на парламентарно представените политически партии, като посочва с имена, че са представители на статуквото. Според него на предстоящите избори е необходимо да бъдат подкрепени партии, които не са участвали в управлението на държавата през последните 6 г. Банкерът също очаква и отчита, че мафията ще опита да манипулира и фалшифицира вота на гражданите и счита, че това може да бъде преодоляно единствено с масово гласуване. Цветан Василев е убеден, че разбъркването на състава на парламента с нови партии ще ограничи възможностите на мафията, а също така, че "и Борисов, както и Пеевски, са достатъчно радиоактивни, за да бъдат официални партньори на когото и да било, особено на тези, които претендират, че са против статуквото".

– Г-н Василев, в събота премиерът Бойко Борисов беше на обиколка в Родопите. Оттам той каза, цитирам: „Заварихме изтърбушената КТБ с 4,7 млрд. лв. дупка, която работихме да запушим и ги възстановихме“. Как министър-председателят ги изчисли тези 4,7 млрд. лева, имате ли представа за какво говори той?

– Считам, че е несериозно да се тълкуват фриволните изказвания на премиера. В това негово твърдение има поне 3 неверни факта:

Първо, държавата не е платила нито стотинка за КТБ, тъй като гарантираните депозити са изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите, а временното финансиране на Фонда от бюджета е вече възстановено. Фондът, както е известно, се формира от вноски на търговските банки, а не от бюджета.

Второ, дори да приемем, че в характерния за премиера стил всичко дължим на него, сумата, изплатена от Фонда, е в рамките на 3,5 милиарда лева, а не 4,7 милиарда. Вероятно премиерът е включил и загубите на хората и бизнеса над гарантираните от закона суми. Тези загуби са причинени единствено от решението на неговото правителство за ликвидация на КТБ и бандитското управление на тази ликвидация от неговите правителства.

Трето, КТБ не само не беше изтърбушена, ако трябва да вляза в неговата своеобразна риторика, но беше достатъчно капитализирана, за да бъдат възстановени не само разходите на Фонда, но и средствата на останалите кредитори над гарантирания минимум – някъде в порядъка на 1,7 милиарда лева. Условието за това, след наложеното решение за ликвидация на КТБ, беше активите ѝ да бъдат продадени по реални пазарни цени. Очевидно е, че това не е влизало в стратегията на ликвидаторите на банката, в т.ч. и на Борисов. Как иначе щяха да инкасират огромните печалби от харизаните на вересия активи?! Активи като:

Виваком и НУРТС — над 600 милиона евро, разделени с ВТБ и братя Велчеви; Петрол — на стойност 250 милиона евро, присвоен от Гриша Ганчев за по-малко от 45 милиона евро и вероятно „споделен” със силните на деня, след като самият Ганчев ме е информирал за голямото желание на Пеевски да придобие 1/3 от Петрол за 15 милиона евро с посредничеството на Борисов. Предполагам, че за оневиняването им – негово и на сина му – тази 1/3 е станала 1/2, при това без насрещни престации; Техномаркет — присвоен от Пеевски със средства от КТБ в резултат на сложни манипулативни сделки с Миролио. Загубата за банката е поне 50 милиона евро; Стъкларски завод Рубин (Плевен), присвоен от приятеля на премиера Александър Сталийски на цена над 7 пъти под реалната оценка на работещия завод. Загуба за КТБ – поне 35 милиона евро; Кастра Рубра (Телиш) — продадена като дълг на безсрамната цена от 500 хиляди евро. Загуба за банката – поне 30 милиона евро; ИПК Родина — продадена на свързания с Пеевски д-р Тиков за 20 милиона евро, реално след фалшификации и манипулации с цесии за 5 милиона евро. Загуба за банката е поне 60 милиона евро; ГИПС АД — присвоен със средства на КТБ от групата на свидетеля на прокуратурата Бисер Лазов, вероятно в полза на Пеевски. Загуба за КТБ – поне 25 милиона евро; София-прес — присвоена от фирма на Пеевски с помощта на Бисер Лазов. Загубата за банката е поне 10 милиона евро; Авионамс — „закупен” от държавата на цена по-малка от печалбата по договора, осигурен от мениджмънта по наше време. Загуба за КТБ е поне 30 милиона евро; „Операциите” на Виафот на Пеевски с банката и ДКК — загубата за КТБ е поне 75 милиона евро. Да не говоря, че от реалната оценка на Дунарит от над 100 милиона евро, до ден днешен реално са платени само 25 милиона евро, при това от самия Дунарит.

Мога да продължавам още много. Вероятно, обаче, вече и публиката е започнала да разбира кой „изтърбуши“ КТБ, след като в анкета на „Факти” 91% посочват премиера и неговите другарчета. И още нещо – самото „изтърбушване” е също скъпо струваща операция. Досега над 500 милиона лева са похарчени по т.нар. управление на ликвидацията – т.е. по над 80 милиона лева на година. За сравнение ще посоча, че административно-управленските разходи на година за работещата КТБ никога не са надхвърляли 15 милиона лева.

– Всъщност, излиза, че разграбването на активите на КТБ се случило именно при управлението на Бойко Борисов?! Може ли да се каже, че Борисов взе властта след договорка с Делян Пеевски и имате ли представа какви са били клаузите ѝ?

– Вие сте си дали отговора на риторичния въпрос, а пък и аз посочих доста техники на разграбване по време на ликвидацията на банката, контролирана от правителствата на Бойко Борисов. По-важното тук е, че пъкленият план за фалирането на КТБ е замислен времево така, че да върне Борисов „целия в бяло”. Главната вина е прехвърлена на БСП, по времето на чието коалиционно управление с премиер-марионетката на Сараите Пламен Орешарски беше осъществена атаката срещу банката. Вина за това носи изцяло БСП и най-вече нейният бивш лидер Сергей Станишев, който не посмя да се противопостави на Сотир Цацаров и на прокуратурата, за да спрат противозаконните си действия срещу банката, довели до паниката сред вложителите на КТБ и, респективно, до затварянето на банката. Убеден съм, че този времеви ефект е търсен, за да засили позициите на Борисов в бъдещето управление на страната. В този смисъл, Борисов не само е съучастник в разграбването на КТБ (все пак Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите е под прекия контрол на министъра на финансите), но и най-вероятно съзаклятник в заверата за фалита на банката. Неслучайно неговата реакция при нашия последен телефонен разговор от Солун на 14.06.2014 г. беше на уплашен човек, който знае за какво става въпрос, но е поел ангажимент това да се случи. Тогава Борисов беше в САЩ.

– В неделя братя Бобокови гостуваха в bTV, предаването „120 минути“. Те бяха категорични, че България се управлява от триумвирата „Борисов, Пеевски и Гешев“. Нещо, което Вие не веднъж сте подчертавали през годините, още от времето на Сотир Цацаров като главен прокурор. Как смятате, нима всички „ударени“ сега от Триумвирата бизнесмени – Арабаджиев, Миню Стайков, Васил Божков, братя Бобокови и др. – са вярвали, че фалирането на КТБ и разграбването на активите и е прецедент, частен случай, който не може да ги сполети? Питам, защото едва когато овластената мафия посегна на тях започнаха да изричат това, което и Вие преди 6 години. Можеше ли случващото се сега в България да бъде предотвратено?

– Няма съмнение, че след като успяха с мене и банката, апетитът на тази мафиотска организация, включваща и прокуратурата, се увеличи неимоверно. Изброените от Вас примери са само част от рекета срещу бизнеса и поставянето му в пълна зависимост от мафиотския център, чието лице е Пеевски. На широката публика вероятно не са известни редица случаи на буквално доброзорно превземане на бизнеси, харесани от мафията. Сътрудничещите засега „просперират”, докато не ги погълнат съвсем, когато станат ненужни. За оказалите съпротива се прилага добре отработената схема с мен — прокурорско-медиен линч, последван естествено от данъчно-компирска репресия (разбирай с участието на НАП и КПКОНПИ).

Подобни са случаите, независимо от различния генезис, с всички изброени по-горе, в т. ч. и с Бобокови. Дали е могло нещо да се предотврати? Ако имаше солидарност към мене преди 6 години, например? Вероятно да, защото мафията укрепна, след като ме смачка без каквато и да било съпротива от останалите. Но все пак, за мен, главна вина за налагането на този мафиотски модел на управление не носи бизнесът, а политическите партии, останали безучастни през целия този период. При това, нямам предвид само парламентарно представените. Докато онези, които претендират, че са противници на мафиотския модел на статуквото не заемат ясна позиция по отношение на издевателствата му над бизнеса, а продължават да повтарят мантрата, че съдът трябвало да реши, мафията ще продължи да властва. Защото и прокуратурата, начело с главния прокурор, и спецсъдът, където са всички скалъпени дела, са част от структурите на същата тази мафия. Може и да са обслужващи, но са част. И това, което наблюдаваме, не представлява нищо друго освен мафиотско правораздаване.

– Наближават избори, а вие сте добре запознат с бекграунда на партийните представители в България – ръководства, бизнес-крила, функционери… В тази връзка, посочете кои формации не трябва да бъдат подкрепяни с вота на гражданите, за да започне демонтирането на престъпния модел на Триумвирата?

– За мене няма съмнение, че партиите на статуквото са в парламента. И ако ГЕРБ и ДПС представляват онази мафиотска симбиоза, за която говоря открито вече над 6 години, не по-малко вредни са останалите парламентарно представени партии.

Така наречените патриоти са ГМО проект на Борисов и Пеевски. Някои като Сидеров са буквално платени – той има богат опит да се продава. Други, като Каракачанов и Симеонов, осребряват благинките от участието във властта, като същевременно си затварят очите пред безогледните престъпления на правителството, част от което са.

БСП е съучастник на ДПС във фалирането на КТБ. Главният виновник според мен е Сергей Станишев, за когото не изключвам да е получавал и средства от банката чрез свидетеля на прокуратурата Бисер Лазов по нареждане на Пеевски. Но в самия връх на партията и до ден-днешен са лица, директно свързани с Пеевски и Борисов – Добрев, Стойнев и др.

Демонтирането на мафиотския модел изисква реформистко мнозинство в парламента. А то може да се реализира само от партии, които не са съучастници на това мафиотско управление в последните 6 години. Единственото решение, според мен, отчитайки и очакванията, че мафията ще опита да манипулира и фалшифицира резултатите от предстоящите избори, е масово гласуване за непарламентарно представени партии. Във всички случаи, разбъркването на състава на парламента с нови партии ще ограничи възможностите на мафията. А и Борисов, както и Пеевски, са достатъчно радиоактивни, за да бъдат официални партньори на когото и да било, особено на тези, които претендират, че са против статуквото.

Няма съмнение, че чувствителността на хората е вече много изострена и че нетърпимостта, дори омразата към тях, е достигнала пределни стойности. В това се таи моята надежда за промяна. Промяна, която нито ще дойде лесно, нито автоматично. Тя трябва да се изстрада. За нея трябва да се преборим.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Цветан Василев: Демонтирането на мафиотския модел изисква реформистко мнозинство в парламента

 1. Картинката е ясна.
  Пази се човеко да не те гръмнат.
  От много време по обща информация.моите изводи са същите.
  Крадци и наглеци ни управляват,и пак напират за власт.
  На ход са журналистите.
  Но кои?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Надеждите се увеличават: Странични ефекти на COVID-19 ваксините само в 10-15% от случаите!

Координаторът на "Операция извънредно висока скорост" в САЩ (Warp Speed) д-р Монсеф Слауи разкри във вторник, че кандидатите за ваксина срещу COVID-19, разработени от компаниите Pfizer и Moderna, са безопасни, тъй като само между 10% и 15% от доброволците съобщават за "значително забележими" странични ефекти. Д-р Слауи обясни, че нежеланите […]