Цветан Цветков: Одитни доклади от Сметната палата с драстични нарушения потъват в прокуратурата

NetNews

„Все още не мога да встъпя във длъжност, защото не е публикувано решението на Конституционния съд в Държавен вестник. Не мога да кажа защо се бави, това трябва да кажат хората, които отговарят за публикациите там. Вече имаме сериозни основания да смятаме, че нарочно се бави обнародване.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ официално възстановеният на поста председател на Сметната палата Цветан Цветков. Тази теза, че мандатът ми е изтекъл е абсолютно нелегитимна. И да е изтекъл трябва да се довърши мандатът до избирането на нов председател. Администрацията на Народното събрание бави моето ново назначаване, тъй като Държавен вестник е към Народното събрание.

Цветков коментира и одитните доклади, които бяха огласени по-рано през седмица от Сметната палата: Прокуратурата счита, че по нито един от докладите не трябва да се повдига обвинение явно. Но е странно, че прокуратурата чак сега започва да прави нещо по тези доклади, след няколко години.“

„Има много средства, които не са използвани по предназначение“, посочи Цветков и даде примери за „драстични нарушения“, които са констатирали в докладите, по-голямата част от които са от периода на 2016-2017 г.„ Например парите за почистване на пътищата през зимата са разходвани за съвсем други цели на различни общини. Има специален текст в Наказателния кодекс, в който се казва, че всяко лице, което не използва тези средства по предназначение търпи наказателна отговорност. За да се образува производство прокуратурата трябва да види вина на конкретно лице.

По думите на новия стар председател на Сметната палата, констатациите за нарушения, описани в одитните доклади, не са изтекли по давност. „В един от случаите има 420 хиляди лева, които са надплатени за нещо, което е струвало по-малко. Има и други случаи с драстични суми, които са плащани“, каза още Цветков.

Според него е необходима всеобхватна съдебна реформа. „Законовите актове, нормативите, когато са свързани с тази система, просто всичко пропада там. Липса на координация има също. Години наред прокуратурата не изпращаше информация до нас относно нашите доклади – какво се случва с тях. Например миналата година написах писмо за да се поинтересувам, отговориха най-общо без никаква конкретика. Чак сега получихме отговор след повече от година и не е повдигнато нито едно обвинение“, отбеляза Цветанов.

„Те се активизираха сега да избират нов председател на Сметната палата, защото Конституционният съд ме възстанови на поста“, смята той.

Според него до края на месец юли е реалистично да влезе отново в длъжност начело на Сметната палата. „Следващият председател на Сметната палата трябва да е смел, непримирим и да не бъде политически удобен, каквито бяха и досега председателите на Сметната палата“, коментира още Цветков.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Няма замърсяване в Черно море след разрушаването на язовир "Нова Каховка“

Черно море е чисто и в него няма повишени норми на замърсяване след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова през БТВ. „Нека не позволяваме тази кална, хибридна кампания да вреди на стотиците и хиляди български семейства и бизнеса, които зависят от сезона […]