Цената на батериите за електромобили падна под $100 за кВтч

NetNews

Себестойността на акумулаторните блокове за електрически превозни средства за пръв път е спаднала под $100 (€82) за киловатчас, съобщава Bloomberg. Засега това важи само за най-евтините батерии, с които се оборудват автобусите в Китай, но преминаването на тази психологическа граница се смята за знаков момент в индустрията.

Средната цена на акумулаторите за електромобили в момента е $126 (€103) за кВтч. $100 от тях се падат на компонентите, а останалите $26 – на сглобяването им в захранващи блокове.

Ако се вземат предвид всички батерии за електрически превозни средства, включително електромобили, хибриди, мотоциклети и т.н., средната им стойност за 2020 г. е $137 (€112) за кВтч. За сравнение през 2010 г. такива акумулатори са стрували средно по $1 100 за киловатчас.

Скъпите батерии се смятат за основна причина за високата цена на електромобилите в сравнение с колите с ДВГ. Bloomberg прогнозира, че средната стойност на акумулаторите за електрически превозни средства ще падне под $100 за кВтч през 2023 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Иванов внесе сигнали до прокуратурата и Сметната палата за печатницата на Пеевски

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде сигнали в Софийската градска прокуратура и в Сметната палата във връзка с начина на кредитиране и придобиването на печатница “ИПК Родина 1”, по-известна като печатницата на Пеевски до Летище София, съобщи Банкеръ. През 2010 г. печатницата до Летище София е купена за 30 […]