Цените на едро скочиха с цели 31% за година

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Общият индекс на цените на производител през ноември 2021 г. се увеличава с 5,8 на сто спрямо предходния месец и с 31 на сто на годишна база, съобщава НСИ.

Повишение на месечна основа е регистрирано през ноември при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 16,3 на сто, в преработващата промишленост – с 1,8 на сто, и в добивната промишленост – с 1 на сто.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти – с 6,3 на сто, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 3,4 на сто, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 2,6 на сто. Намаление на цените се отчита при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 2,6 на сто, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 0,1 на сто.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2021 г. нараства с 31 на сто в сравнение със същия месец на 2020 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 70,5 на сто, в преработващата промишленост – с 19,4 на сто, и в добивната промишленост – с 12,5 на сто.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали – с 50,9 на сто, производството на химични продукти – с 31,5 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 22,1 на сто, производството на изделия от каучук и пластмаси – със 17,2 на сто.


 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

На етикетите на спиртните напитки вече и калориите

Националната лозаро-винарска камара и „Спиритс България“ ще подпишат меморандум на 10 януари за разбирателство на всеки етикет на алкохолна напитка да има информация за калоричното съдържание. На специално създаден интернет сайт ще бъде публикувана подробна информация за 47 категории напитки – от какви суровини се правят, колко калории съдържат, кое […]