„Ценова преса“. Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Лукойл-България“ с 67 млн. лева

NetNews

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на „Лукойл-България“ в размер от над 67 млн. лева заради злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса. Това става ясно от съобщение на сайта на КЗК, публикувано в петък.

В него се казва, че „Лукойл-България“ е оказвало ценовата преса спрямо конкурентите си при търговията на едро с моторни горива. По този начин дружеството е можело да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

„Лукойл-България“ е компанията, която се занимава с търговията и дистрибуцията на горивата, произведени от рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ под шапката на руското дружество „Лукойл“. През последните години КЗК многократно в свои доклади е казвала, че дейността на „Лукойл“ в България е толкова голяма, че компанията може да пречи на бизнеса на конкурентите си.

В съобщението си от петък комисията посочва, че към момента „Лукойл-България“ притежава повече от половината от пазара на едро на горива, но е целяло постепенно да завземе целия.

„На практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява „Лукойл-България“ ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да налага едностранно по-високи цени на потребителите“, посочват от КЗК.

Комисията описва и стратегията на компанията, чрез която тя е искала да постигне това. Според КЗК през 2021 г. „Лукойл-България“ е променило ценовата си политика, като изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз. В същото време търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на „Лукойл-България“, са получавали допълнителна отстъпка.

Това според КЗК представлява „ценова преса“, тъй като конкурентите на „Лукойл-България“ няма как да се противопоставят ефективно на дружеството в ценово отношение, а това за тях води до отлив на клиенти, финансови загуби и напускане на пазара. Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно води и до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка са увредени крайните потребители.

Затова и КЗК е взела решение да наложи на дружеството санкция в размер от 67 771 454 лева. Решението на Комисията не е окончателно и може да бъде обжалвано.

От КЗК уточняват, че проучването им е започнало по искане на „ОМВ България“ ООД във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от „Лукойл България“. Впоследствие към него са присъединени и искане на „Инса ойл“ ЕООД и сигнали от други участници на пазара.

През септември миналата година КЗК установи проблеми, свързани с ценовата политика на руската „Лукойл“ при търговията на едро с горива и моторни масла в България. Още тогава регулаторът съобщи, че поведението на компанията е било с цел да засили господстващото си положение и представлява злоупотреба с господство според българското и правото на Европейския съюз.

През 2021 г. КЗК също уличи „Лукойл“ за това, че компанията е използва господстващото си положение на пазара на горива в България, за да пречи на други фирми да внасят и продават.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как германският архив на дневниците събира "паметта на обществото"

„Книгата за Марта“ – така младата Емили нарича своя дневник през 19 век, в който описва „най-прекрасните часове“, прекарани с омъжената Марта. Връзката завършва с любовна мъка. Феликс Хехт, юрист, роден в Хамбург през 1883 година, пише за последен път в своя дневник през 1941 година. Еврейският му произход ще […]