ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

От ЦИК отрекоха категорично твърденията на "Демократична България", че има предложение партията да бъде извадена от още 7 многомандатни избирателни района, където отново документацията била подадена с електронен подпис.

Припомняме, малко по-рано от ДБ с прессъобщение изразиха опасение, че след отказа за регистрация на листата им в Стара Загора, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите на партията в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис, припомня news.bg.

"Това не е вярно. При обсъждането (в Стара Загора – бел.ред.) колега направи предложение да бъде изискана информация дали и в други РИК има подадени не от "Демократична България", а от всички партии и коалиции, документи, подписани с електронен подпис. Все още чакаме тази информация", каза на брифинг в ЦИК говорителят на комисията Росица Матева.

Матева аргументира и решението на ЦИК да потвърди изключването на ДБ изборите в МИР Стара Загора. "Не става дума за това, дали в 21 в. е разрешено да се използва електронен подпис. Става дума за това, позволява ли го Изборният кодекс. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронен подпис, но не са подадени по електронен път, а са донесени като хартиени разпечатки. Дадена е възможност на представителя на коалицията, който е имал пълномощно, да ги завери вярно с оригинала, но той е отказал."

В друга районна избирателна комисия е имало случай отново на подадени по идентичен начин документи. Там обаче представителят на съответната политическа сила се е съгласил да удостовери с подписа си достоверността на книжата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Давид Алаба и Едер Милитао са под въпрос за „Ел Класико“

Централните защитници на Реал Мадрид – Давид Алаба и Едер Милитао, може и да не вземат участие в предстоящото дерби с Барселона в Примера Дивизион, след като и двамата се завърнаха с контузии от ангажиментите с националните си отбори, научихме от Marca. Австриецът и бразилецът със сигурност са аут от […]