ЦИК разреши избирателни секции в COVID отделенията на болниците

NetNews

В COVID отделенията на болниците ще могат да се образуват отделни секции, извън тези за останалите пациенти, настанени в тях. Условието за образуване на двата вида секции в лечебните заведения за парламентарните избори на 4 април е да има поне 10 избиратели. Това реши на днешното си заседание Централната избирателна комисия.

Същото е условието за образуване на избирателни секции в домове за възрастни хора, други социални институции и на плавателни съдове под българско знаме.

Ръководителите на болници и социални домове трябва да информират кмета на съответната община до 1 април за образуването на избирателна секция.

Разделянето на секциите в болниците на такива за болни от коронавирус и за останалите пациенти е съгласувано със здравните власти. Въвежда се изрична забрана болни от коронавирус да гласуват в секциите за останалите пациенти в болницата и обратното. Освен това двете секции може да са в една сграда, но трябва да са с такъв различен режим на достъп, стана ясно от решението на ЦИК.

Изискванията за секциите в COVID отделенията са същите като тези за мобилните урни, които ще посещават по домовете избиратели, които са под карантина – членовете им ще имат защитни костюми, предпазни шлемове, ръкавици и маски с най-висока защита. Предоставя се и възможност членовете на тези секции да се ваксинират.

3,77 млн. лв. с ДДС пък ще струва компютърната обработка на изборните резултати, което ще се прави от "Информационно обслужване". След преговори първоначалната предложена цена от "Информационно обслужване" от 3,9 млн. лв. е била намалена.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хаос с ваксинирането във Варна

Напрежение във Варна в първия ден на имунизацията на регистриралите се през електронния портал. Проблемът е, че хората за реваксинация са включени в електронния регистър, без да са уведомени и те не знаят кога точно трябва да отидат в съответния имунизационен кабинет, предаде БНТ. Така се получава струпване на хора […]