Цяла година общината „мъдри” място за паметник на Левски в Ямбол, а ОбС го е определил още 2019г. Народе????

NetNews

Цяла година Комисия за естетическото оформление и синтеза на градската среда, председателствана от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов, „мъдри” къде да е бъдещият паметник на Васил Левски. След повече от 13 заседания тя одобрила мястото, за което още от 2019 г. има решение на Общински съвет – Ямбол – на плочника пред градинката, източно от сградата на Община Ямбол, ул. „Георги Сава Раковски“. Цялата история с комисията, от създаването ѝ до финалното заседание е пълно недоразумение. Ето защо:

Първо, излиза, че комисията прави ревизия на решение на общинския съвет, каквито правомощия тя няма по закон. След като са взети, решенията на местния парламент трябва да се изпълняват. Или да бъдат отменени от самия него, не от някаква комисия.

Второ, комисията е сформирана на основание на цитираното решение. А то не предвижда създаването на такъв орган.

Трето, комисията няма нито идея, нито критерии как да бъде определено мястото и това личи през цялата ѝ работа. Представяме ви извадка от протоколите от заседанията на комисията, които НетНюз изиска по Закона за достъп до обществена информация. Излизат интересни факти и изказвания, за които няма никаква гласност.

06.11.2020 г. Още на първото заседание председателят Енчо Керязов казва: „Моето мнение е, че тук пред общината не е най-добрият вариант да бъде поставен паметникът”. И допълва, че има две други предложения – опитното поле в кв. „Хале”, което щяло да става парк и до сградата на ДНА. Оттам нататък започва лутане измежду десетки предложения, които излагаме по реда на обсъждането им:

Арх. Манолов – В кв. „Георги Бенковски”, „където е почти завоят за „Червен Баир”. Не е подходящо да е в центъра, отделно исторически Васил Левски няма кой знае каква връзка с гр. Ямбол.

Сашо Казанджиев – Ако се прави нещо трябва да е на някаква алея, която да е придружена и с друго, да не е само с него монумент.

Красимир Стойчев – Нито площада се казва Васил Левски, нито улица се казва Васил Левски, нито Левски е влизал в гр. Ямбол, нямам идея кой пожела да се сложи пред общината. Има кв. „Васил Левски”, но това в центъра не го разбирам.

Руслан Русев – Мястото не е центърът, не за друго, просто центърът изглежда по начин, който за мен е несъвместим с конкретен паметник.

Петър Тепсизов – Какво ще кажете за площад „Освобождение”?

12.11.2020 г.: …„Г-н Керязов запозна всички присъстващи и предложи за обсъждане предложение за поставяне на паметника на Васил Левски на кръговото кръстовище в кв. „Васил Левски” от югозападната страна на Ритейл парк”.

18.11.2020 г.: Петър Панков – „Мисля, че можем да намерим други, по-добре места за поставянето му и едно от тях би било мястото на стария пазар на ъгъла на Новата автогара. Има още едно място, на което би стоял добре паметника на Левски според мен и това е градинката до Безистена, там, където беше бившият „Капчук”.

Руслан Русев – „Има и друг вариант, който също е много добър, но той е собственост на Министерство на отбраната и това е входа на Пехотинските казарми”.

На това заседание комисията взема единодушно решение паметникът да е на кръговото кръстовище в кв. „Васил Левски” от югозападната страна на Ритейл парк. На следващото заседание отхвърля решението си поради отрицателно становище на Дирекция УТС – наличие на много подземни комуникации и невъзможно строителство.

04.03.2021 г.: ..„Г-н Керязов запозна присъствалите на комисията с две нови предложения за поставяне на паметник на Левски в Ямбол. Първото е за поставяне в зелените площи на пл. „Освобождение”, находящи се на югозапад от Безистена, а второто предложение е за зелените площи в кв. „В. Левски” пред бл. 1”.

10.05.2021 г.: Антон Шиков – Чудесно е да сложим паметници по кварталите, само че Васил Левски е символ на България и учениците, които минават по центъра, трябва да го виждат всеки ден.

Татяна Петкова – в центъра има един голям билборд, който не ни е необходим. Мисля, че мястото е идеално да се сложи там паметника, намира се в зелените площи до историческия музей.

Мариета Сивкова – Аз мислех за вариант да се постави зад историческия музей. Моят въпрос е защо не може да се изпълни решението на ОбС?

Комисията гласува паметникът да бъде поставен в центъра на града.

26.08.2021 г.: Енчо Керязов – Предлагам място за поставяне на паметник на Васил Левски да бъде в зелените площи, находящи се на запад от централния вход на Обредния дом в Ямбол. /прието е единодушно от комисията/.

Очевидно и това решение не е било окончателно.

Преди дни от кметската управа чинно съобщиха, че комисията  единодушно е одобрила предложението, паметникът на Апостола да бъде поставен на мястото, избрано от ОбС още през 2019 г. – източно от сградата на Община Ямбол на ул. „Георги Сава Раковски“. Мястото, което единодушно е отхвърлено на първото заседание и на което през цялото време е търсена алтернатива, но така и не е намерена. А то също е определено след куп обсъждания на съвети по градоустройство, по култура и пр.

Защо е било нужно това упражнение и какво е отношението към паметта на Апостола са въпроси, над които трябва да се замислим.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Компактни ядрени реактори заменят дизеловите генератори

Развитието на ядрената енергия, защитено от многопластова система за сигурност, може да осигури на човечеството мобилни енергийни източници, предназначени за решаване на енергийни проблеми в отдалечени райони, в изолирани военни бази или на места с природни бедствия. Базираната в Калифорния компания Radiant получи финансиране за разработване на преносима ядрена централа […]