Чавдар Найденов: Вървим към президентска република

NetNews

"От април месец наблюдаваме игра, подобна на тийнейджърска игра в САЩ, при която карат автомобили един срещу друг, докато единият трепне и се отклони, заради което го обявяват за страхливец, а другият е смел и мъж. Много хора бяха обявени за борци със статуквото и достигнахме до момент, когато трябва да се разбере кой е най-големият борец". Коментарът направи пред БНР социологът Чавдар Найденов.

Според него Слави Трифонов е "трепналият" в тази игра в българската политика: "Той два пъти се отказва. Ако той наистина има в главата си план, с който да спаси България, той не би трябвало да има търпение да се залови с тази важна работа. Той прави това, което умее, той е актьор. Ако се погледне от тази гледна точка, всичко е обяснимо. … Трифонов иска да откликне на нашите очаквания за антисистемност, затова виждаме такива странни сценки".

По думите на социолога лидерът на "Има такъв народ" вече е притеснен от резултата на това свое поведение.

Чавдар Найденов посочи, че анализът на последните парламентарни избори показва, че партиите, които влизат в Народното събрание, са между 12% и 5% от гласовете на имащите право да гласуват:

"Това е нищо, все едно, че избирателят е казал: "Който и да е". Вече парламентарната система не ражда управление, въпреки това, което казва Конституцията. Аз се опасявам, че догодина може да възникнат идеи за радикална промяна в Конституцията за държавното устройство, т.е. ще се върви към президентска република".

Той изрази съжаление, че президентът Румен Радев "задкулисно не играе по-активна роля":

"Той има достатъчно авторитет да бъде посредник, предварително да се разберат какво искат, а той да им обясни накъде вървят".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Отърваха българина от „ненужен и огромен“ финансов товар

"Край на идеята за паспортизация на всички сгради", написа в социалната мрежа депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Става въпрос за многократно ремонтиран нормативен акт, който от 2006 г. се опитва да натрапи на собствениците на апартаменти и къщи срокове, в които да снабдят имотите си с технически досиета. "Спряхме […]