Чакат ни още години на скъпа енергия

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Светът е изправен пред още години на високи цени на енергията и високи нива на емисиите, ако електроенергийният сектор не се промени по-бързо, след като миналата година търсенето достигна рекордни стойности, заяви Международната агенция по енергетика.

Икономическото възстановяване от пандемията, съчетано с необичайните метеорологични условия, е довело до скок на търсенето на електроенергия с повече от 6% през 2021 г. – най-голямото увеличение от 2010 г. насам, заяви МАЕ.

В абсолютно изражение увеличението от над 1500 тераватчаса е най-голямото досега, заяви базираната в Париж агенция в своя шестмесечен доклад за пазара на електроенергия. Това е довело до повишаване на цените до безпрецедентни нива, като емисиите от електроенергийния сектор са се увеличили със 7% през 2021 г. – исторически максимум, след като през предходните две години бяха намалели.

Въпреки че енергията от възобновяеми източници отбелязва „впечатляващ ръст“, производството на електроенергия от въглища и природен газ достига рекордни нива, се посочва в доклада.

„При липса на по-бърза структурна промяна в сектора, нарастващото търсене през следващите три години може да доведе до допълнителна нестабилност на пазара и до запазване на високите нива на емисиите“, заяви МАЕ.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че емисиите от електроенергия трябва да намалеят с 55% до 2030 г., ако светът иска да постигне целта за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

„Но при липса на сериозни политически действия от страна на правителствата, тези емисии ще останат на приблизително на същото ниво през следващите три години“, каза Бирол в изявление. „Това не само показва колко далеч сме от пътя към нулеви нетни емисии до 2050 г., но и подчертава мащабните промени, необходими на електроенергийния сектор, за да изпълни критичната си роля в декарбонизацията на по-широката енергийна система.“

Бирол също така предупреди, че високите цени на електроенергията „причиняват затруднения за много домакинства и предприятия по света и рискуват да се превърнат в двигател на социално и политическо напрежение“.

На Китай се пада около половината от световния ръст на търсенето на електроенергия през миналата година. Страната се сблъска с прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на въглища – проблем, с който се сблъсква и Индия.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Даунинг стрийт" 10 се извини на кралицата, но не и Борис Джонсън

След като стана ясно, че на „Даунинг стрийт“ 10 са се развихрили два купона в деня на национелн траур след смъртта на принц Филип, институцията се извини на Бъкингамския дворец. Сбирките, за които първи съобщи The Telegraph, се проведоха на 16 април 2021 г. и продължиха до ранните часове. Говорителят […]