Чернобил – новата тренировъчна площадка за украинските специални части

NetNews

В Чернобилската забранена зона в Украйна е хладен петък и десетки журналисти с флуоресцентни жълти жилетки трескаво се блъскат с лакти, докато се борят да позиционират камерите си в град, в който никой не е живял от 1986 г.

Чернобил бе изоставен след най-тежката ядрена катастрофа в света преди три десетилетия. Но с десетки хиляди руски войници, натрупващи се на границата на Украйна с Беларус само на няколко мили разстояние, градът-призрак сега е домакин на силите за сигурност, които се обучават за война.

Украйна използва Чернобил, за да се подготви за нов потенциален катаклизъм.

Руският президент Владимир Путин последователно отрича, че Кремъл планира нахлуване в Украйна. Разполаганията на руски войски в Беларус привидно са свързани със съвместни учения, които трябва да започнат в четвъртък.

Сателитни снимки обаче показват, че руски лагери се установяват близо до границата с Украйна, на стотици мили от мястото, където се провеждат ученията.

Ако Русия нахлуе в Украйна, Чернобилската забранена зона е възможен канал към Киев. Служители на САЩ и НАТО казват, че президентът Путин непрекъснато увеличава военното си присъствие в Беларус от 5000 войници през януари до приблизително 30 000 някъде този месец.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в четвъртък, че разполагането в Беларус е най-голямото от страна на Русия след Студената война и много от тези сили са само на два часа път с кола от Киев.

Пропаганда

Във въздухът се усеща мирис на сяра, докато войските на националната гвардия изчистват града от въображаеми вражески войници, изстрелвайки стотици бойни патрони в прорези от шперплат в прозорците на околните сгради. Снайперист стреля по оранжева цел високо в жилищен блок. Изстрелва се хоросан в заснежена поляна. Бронирано превозно средство преминава покрай пътните блокади, за да се изправи срещу нападателите, задържани във втория етаж на сграда.

Преди повече от 35 години експлозия в АЕЦ „Владимир Ленин“ принуди хората от целия регион да бъдат евакуирани, изпращайки радиоактивни отлагания в цяла Европа. Тридесет и един души загиват при взрива, докато милиони са изложени на опасни нива на радиация. Оценките на окончателния брой на смъртните случаи от дългосрочни здравословни проблеми са до 200 000.

Сега, в подготовка за война, Украйна доведе световните медии да видят с очите си какво се случва в Чернобил.

Денис Монастирски, министър на вътрешните работи на Украйна, каза пред журналисти, че силите за сигурност използват ученията в Чернобил, за да демонстрират колко далеч са стигнали в тактиката на борба в градовете, откакто Русия анексира Крим и проруските сепаратисти завзеха част от Източна Украйна преди близо осем години.

„Всички тези сценарии са взети и обобщени от 2014 г.“, каза Монастирски.

Спектакълът обаче е и опит на Киев да отговори на лъскавите пропагандни усилия, идващи от Москва.

На дипломатически фронт Русия многократно обвинява НАТО, че е страната, отговорна за кризата, като твърди, че разширяването на алианса на изток представлява екзистенциална заплаха. Междувременно руското министерство на отбраната изпомпва пропагандни видеоклипове, достойни за холивудска продукция, с танкови колони, които се движат с максимална скорост през замръзналата степ, а бойци за наземни атаки нахлуват в бази в Южна Беларус.

Точният характер на руската заплаха за Украйна остава неясен и е спорен.

Украинските власти прекараха голяма част от последните няколко седмици в омаловажаване на оценката на САЩ, че руска инвазия може да бъде „неизбежна“, загрижени, че ужасният език причинява паника и дестабилизира икономиката.

„Имаме едни и същи факти, но различно възприятие или различна оценка“, казва министърът на отбраната Алексий Резников пред CNN, след като гледа ученията в Чернобил.

Белият дом вече не нарича потенциална инвазия „неизбежна“ поради опасения, според тях, че терминът предполага, че Путин вече е взел решение да нахлуе в Украйна. Въпреки това Украйна признава, че натрупването на военни сили на Русия в Беларус е тревожно.

„Само глупак би започнал война“

Войната е далеч от умовете на много украинци, които живеят близо до границата, където се срещат Украйна, Беларус и Русия.

„Те казват, че „идва война“ вече пет години“, казва един мъж, който поиска да не бъде назован. „Само глупак би започнал война. Няма да има победители.“

В кафенето „Три сестри“, кръстено на трите бивши съветски републики, 64-годишната Маша налива еспресо в хартиени чаши за уморените шофьори, които се скитат. Камион след камион чакат да преминат в Русия. Някои са блокирани с дни, забавени от ограниченията за ограничение на разпространението на COVID. Те имат малко възможности, освен да изчакат и да отпият топлата напитка.

Маша е убедена: Никаква война не идва тук.

„Няма да се случи“, крещи тя и махна с ръка във въздуха. „Путин ще воюва ли с цивилни? Той няма да направи това. Никога в живота си. Всичко е лъжа, политика. Ние дори не мислим за това“.

Тя казва, че работи в кафенето, за да допълни пенсията си, която се равнява на около 77 долара на месец. Тя е по-малко загрижена за геополитическите игри, които се играят от световните лидери, отколкото за трудностите на ежедневния живот.

„Ако можех, щях да разпусна парламента“, казва тя. „Трябваше да дадат на хората подходящи пенсии. За да не бъдат хората просяци, бедняци.“

Петър Вуйчич, сръбски шофьор на камион, достатъчно възрастен, за да помни войната в собствената си страна, също не е загрижен. Той говори пред CNN, докато е на път за сръбската столица Белград, малко след като пресече границата на Беларус с Русия. Вуйчи казва, че е виждал военна техника да се разхожда напред и назад в Беларус, но не се тревожи за това.

„Всичко ще бъде наред“, казва той с усмивка, навеждайки се през прозореца на кабината.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вандалски акт с българските венци на гроба на Гоце Делчев

По указания на ръководството на МВнР посолството на Република България в Скопие изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Още по темата 4 фев 2022 16:52 21 С нея се изразяма  дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце […]