Честит празник, танкисти!

NetNews

Днес се отбелязва Празникът на бронетанковите войски – 15 април. Честит празник на военнослужещите от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и на бившия му командир подполковник Милчо Начев, който е танкист, както и на служителите от 20-ти самоходен артилерийски дивизион – Ямбол с командир подполковник Георги Георгиев.

Историята на батальона започва към средата на 1949 г., когато към всяка стрелкова дивизия се развръща по една отделна танкова рота. Така към 3-та стрелкова дивизия, която е с гарнизон в Ямбол се създава една напълно комплектована танкова рота. През годините формированието се разраства, за да стигне до полк с над 100 бронирани машини и дълго време е основна съставна част от ямболската 7-ма мотостралкова дивизия. На базата на полка през 2002 г. е формиран 42-ри отделен механизиран батальон, като приема за свой празник 19 април, датата на създаването на 42-ри танкосамоходен полк през 1955 г. 

Официализирането на 15 април като празник на бронетанковите войски в България става със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 2020 г. В заповедта е посочено, че „празниците са необходими и важни, защото помагат за формиране на професионална общност” и се изтъква, че „създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътните войски показва значимостта и престижа на този род войски”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Общината търси наематели за речните кейове

Община Ямбол обяви публични търгове с явно наддаване за отдаване под наем на трите кея в бетонирания ръкав на Тунджа. Съоръженията бяха изградени за 60 000 лв. – сума, която предизвика много критични коментари в социалните мрежи.