Четиримата заместници на Невена Зартова с разграничиха от нея с нарочна декларация

NetNews

Районният прокурор на София Невена Зартова и четиримата ѝ заместници подадоха оставки. Заместниците ѝ обаче излязоха с декларация, в която се разграничиха от нея, съобщи lex.bg.

В молба до Прокурорската колегия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев посочват, че искат да бъдат освободени като заместници на административния ръководител на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от ръководството на СРП и искат да се върнат като редови прокурори там.

Наред с това четиримата излизат и с декларация до колегията, в която казват:

„С настоящата декларация категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител на СРП Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи в прокуратурата“.

В молбата си да бъде освободена като административен ръководител, Зартова изтъква и защо иска да се раздели с ръководнанта позиция и да остане само редови прокурор.

Зартова изтъква, че прокурорите в СРП заслужават да работят в нормална обстановка и с оставката си иска да обезпечи нормалната работа на най-голямата прокуратура.

Тя допълва, че за времето, през което е районен прокурор не е било допускано нерегламентирано влияние върху прокурорите или пък решаване на дела по определен начин. Казва и че е не е имало неправомерно бавене на дела и преписки, посочват, че е била създадена перфектна организация на работа.

Зартова изтъква, че през последната година са били извършени три проверки в СРП, които са приключили с конкретни препоръки като всяка от тях е изпълнена в цялост.

Тя казва, че не отговарят на истината публичните твърдения, че ръководството на СРП е изземвало преписки, свързани с Божанов, от добросъвестни прокурори и ги е възлагало на специализирания отдел в прокуратурата. „Нито една от тези преписки не е била преразпределяна на специализирания отдел“, добавя Зартова.

Пояснява, че всички преписки, свързани Божанов, са били образувани и приключени преди началото на нейния мандат като шеф на СРП. Три са били прекратени, а по нейно време е имало само две преписки.

„Постоянното административно напрежение прави невъзможно функционирането на СРП. Добрата работа на СРП стои над кариерните амбиции“, изтъква още Невена Зартова в оставката си.

Молбите за напускане на цялото ръководство на СРП бяха докладвани в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия като тепърва предстои да бъдат гласувани.

Как се стигна дотук

Оставките идват след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов нареди да се извърши ревизия на всички дела, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в Софийската районна прокуратура, тъй като Божанов, е бил замесен в имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

Наред с това на 9 февруари екип от 21 прокурори, начело със Сарафов, влезе в СРП на проверка „във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София“.

Проверката трябва да установи как и на какво основание са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „Специализиран“, как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано на случаен принцип и в съответствие с вътрешните правила в прокуратурата. Освен това ще се проверява срочността и ритмичността на разследванията, причините за забавяне и основанията за удължаване на срокове, мотивираността на постановените актове, взетите мерки за неотклонение и др.

„За съжаление, както виждате, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва. Ние съзнаваме нашите проблеми и имаме амбиция да ги изчистим. Ако има петно върху прокурорската тога, ние сами трябва да покажем, че имаме имунна система“, коментира в петък Борислав Сарафов.

По думите му специализираният отдел в СРП е поемал такива дела от прокурори, които преди това са работили съвестно по тях, а след това не се случвало нищо.

„Нека да го наречем с откровеното му име – шпицкоманда. Когато видим, че едно дело се иззема от прокурор, който съвестно и почтено е работил по него и то се възложи на прокурор от шпицкомандата без аргументи, ние ще проследим пътя, да видим какъв е резултатът от това разследване. И в крайна сметка аз съм дълбоко убеден, че престъпната дейност би могла да бъде документирана“, каза още Сарафов.

Още през лятото на миналата година той поиска оставката на Невена Зартова заради двойно убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Заради това Борислав Сарафов нареди пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура .

Проверката беше извършена от екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП. Те са установили данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си заради пропуски в работата.

В резултат на доклада от проверката и.ф. главният прокурор внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова. Прокурорската колегия образува такова, като то още не е приключило.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Какво става в мозъка ни, когато сме влюбени

Когато сме влюбени, всичко се върти около обекта на нашата любов. Често идеализираме този човек, мислим непрестанно за него и искаме да сме близо до него максимално често. Изследователи години наред се опитват да установят на какво се дължи всичко това. Според ново проучване на австралийски учени роля играе механизъм, […]