Четири деца са намерени живи 40 дни след самолетна катастрофа в амазонската джунгла

NetNews

Четири деца от коренното население, изчезнали преди 40 дни след катастрофа с малък самолет в амазонската джунгла, бяха открити живи в петък. Това съобщиха колумбийските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Така приключи интензивно издирване, обхванало цялата страна. Децата са били сами, когато търсачите са ги открили, и в момента им се оказва медицинска помощ, каза колумбийският президент Густаво Петро.

Той добави, че младежите са „пример за оцеляване“, и прогнозира, че сагата им „ще остане в историята“.

Не бяха съобщени подробности за това как младежите са успели да оцелеят сами в продължение на толкова много дни.

Катастрофата се е случила в ранните часове на 1 май, когато едномоторен витлов самолет Cessna с шестима пътници и пилот обявява извънредна ситуация поради повреда в двигателя.

Малко по-късно малкият самолет изпада от радарите. Две седмици след катастрофата, на 16 май, издирвателният екип открива самолета в гъст участък от тропическата гора и изважда телата на тримата възрастни на борда, като малките деца не са открити никъде.

Катастрофиралият самолет


Катастрофиралият самолет

Колумбийската армия засилва издирването на децата и изпраща 150 войници с кучета в района, за да проследят групата от четирима братя и сестри на възраст 13, 9, 4 години и бебе на 11 месеца. Десетки доброволци от местните племена също са се включили в търсенето.

По време на издирването, в район, където видимостта е силно ограничена от мъглата и гъстите листа, войници от хеликоптери пускат в джунглата кутии с храна с надеждата, че тя ще помогне за изхранването на децата. Самолети, прелитащи над джунглата, изстрелват сигнални ракети, за да помагат на издирвателните екипи на земята през нощта, а спасителите използват мегафони, които излъчват съобщение, записано от бабата на децата, в което тя им казва да останат на едно място.

Групата от четири деца е пътувала с майка си от амазонското село Араракуара до Сан Хосе дел Гуавиаре – малък град в края на амазонската дъждовна гора.

Те са членове на народа хуитото и според служители най-възрастните деца в групата са имали известни познания за това как да оцелеят в тропическата гора.

В петък, след като потвърди, че децата са спасени, президентът каза, че известно време е вярвал, че децата са спасени от някое от номадските племена, които все още обитават отдалечената част от джунглата, където е паднал самолетът, и не поддържат връзка с властите. Децата обаче са били намерени първо от едно от спасителните кучета, които войниците са взели в джунглата.

Длъжностните лица не съобщават колко далеч са били децата от мястото на катастрофата, когато са били намерени. Екипите са претърсвали в радиус от 4,5 км. „Джунглата ги спаси“, казва Петро. „Те са деца на джунглата, а сега са и деца на Колумбия.“

С напредването на издирването войниците откриват в джунглата малки улики, които карат да вярват, че децата все още са живи, включително чифт отпечатъци от крака, бебешко шише, пелени и парчета плодове.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Едва 16 човека изпратили "политзатворник №1 на България"

Починал е един от основателите на СДС, дисидент, лежал в затвора по комунистическо време, професорът по право Янко Янков. Той стана широко известен в зората на демокрацията с участието с в кръглата маса и отказа да подпише Конституцията. Негови приятели и сподвижници съобщават в профилите си във фейсбук, че е […]