Чехия след спирането на газа: Трябва да се отървем от руската зависимост

NetNews

Чешкият премиер Петер Фиала определи спирането на газовите доставки за Полша от страна на Русия като нарушение на договорите, сключени от Москва, предаде БНР. В туитър той написа, че прекратяването на експорта на синьо гориво за полската стана е нагнетяване на ситуацията и представлява още едно доказателство, че Европа трябва постепенно да се отърве от зависимостта си от руските изкопаеми горива.

В същото време ръководителят на офиса на украинския президент Андрей Ермак заяви, че Русия започва газов шантаж заради отказа на държавите да заплащат газа в рубли. В изявление в телеграм той каза, че случилото се още веднъж доказва, че енергоресурсите са оръжие за Москва. Затова той е на мнение, че Европа трябва да бъде единна и да въведе енергийно ембарго на руската страна.

В свой коментар по темата за новината, касаеща България и Полша АФП посочва , че дългосрочният договор на България с „Газпром“ изтича в края на тази година.

Несигурността относно подновяването му на фона на санкциите на ЕС срещу Русия след инвазията ѝ в Украйна принуди София да търси алтернативни доставки и маршрути, включително втечнен природен газ от терминали в Гърция и Турция.

Данните от обобщената инвентаризация на газовите оператори в ЕС показват, че единственото българско газохранилище в Чирен е било запълнено на малко над 17% в началото на тази седмица.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Славчо Велков: Не може да има дарителски призив за нещо, което причинява смърт

„Това го определям като политическо недоразумение. Не може да има дарителски призив за нещо, което причинява смърт. Чрез войната не може да бъде решен мирен проблем. Ако светът се отърси от желанието си да води война и да въоръжава, диалог за мир е напълно възможен“, заяви експертът по сигурност Славчо […]