Чистят рибарниците с мъртва риба край Своге до края на деня

NetNews

До края на деня мъртвата риба от рибарниците в Своге ще бъде почистена и ще започне дезинфекция, съобщи за БНР заместник-кметът на града Илия Богданов.

Преди дни Своге и близките села останаха без вода заради пресъхването на река Искрецка, а близо 30 тона риба измря и имаше опасност от екологична катастрофа.

Според Богданов хората са снабдени с бутилирана питейна вода, а утре ще стане ясно дали водата от инсталацията е годна за пиене:

„Около 80% от работата е свършена. Почистването става на коритата на рибарниците, на ръка и с малка техника, като тези риби се закарват с камиони в Ихтиман за изгаряне в инсталация. В днешния ден, така, както наблюдавам работата, до края на деня коритата ще бъдат изцяло почистени, след което по указания на БАБХ ще се извърши дезинфекция на коритата“.

„Що се касае до река Искрецка и до състоянието на водата, която да позволи да се разреши за питейни нужди, в утрешния ден РЗИ ще направи проби и ще каже дали разрешава водата да се ползва за питейни нужди. Докато РЗИ не даде такова становище, община Своге продължава да разнася на своите пунктове бутилирана питейна вода. Получихме бутилиран вода от държавния резерв и от много други общини, от колеги, за което сърдечно благодаря“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дори Олимпик Марсилия не иска да има нищо общо с Кристияно Роналдо

Кристияно Роналдо няма да играе и за Олимпик Марсилия. Това стана ясно, след като фенове на клуба стартираха кампания в социалните мрежи за привличането му, но RMC съобщи, че ръководството няма да приеме това на сериозно. 37-годишният рекордьор по голове в световния футбол се превърна в най-токсичната личност в момента, […]