Чия територия е Крим, ще има ли войски на НАТО у нас? Говори Кирил Петков

NetNews

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни и каква е позицията на България по отношение на Крим и ще има ли войски на НАТО у нас.

България е на източния фланг на НАТО. Тревожите ли се от напрежението между Киев и Москва и ангажиментът на САЩ за решителна реакция в случай на руска инвазия в Украйна?

Разбира се, че се тревожим, защото сме близо. Всеки конфликт и риск от ескалация на конфликта в съседство е лоша новина за всеки от региона и цяла Европа. Ясно заявихме, че нашето правителство ще бъде конструктивен и активен член на ЕС и на НАТО. С други думи – във външната политика искам България да бъде приемана като надежден партньор. Фокусът на вниманието ни ще бъде решаването на конфликта по дипломатически пътища. Не искаме…

Всички официално искат това…

… Знам, но когато е в съседство, защитавате този подход още по-страстно. В същото време ще бъдем наистина предвидими и надеждни партньори за двата съюза – ЕС и НАТО. Надявам се следващите разговори между президента Путин и президента Байдън на 11 януари да покажат на света, че дипломацията разполага с повече власт от оръжията.

От години страните на източния фланг за изразявали тревога и са искали по-видимо присъствие на НАТО. Смятате ли, че има нужда от повече присъствие на НАТО тук, в България?

В момента смятам, че трябва да мислим за създаването на стратегическа инфраструктура, която би могла да помогне на възможностите на НАТО да има по-добра логистика, по-добра военна мобилност в свързването на Александруполис с Констанца например. Този тип стратегически проекти според мен са напълно съвместими с Механизма за свързване на Европа и с инициативата „Три морета“. Затова смятам, че създаването на стратегическата инфраструктура, която би позволила по-бърза реакция би било най-важното за България. В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО.

Тук говорим за проекти на българското правителство или?

Това е интересно, защото са трансгранични проекти. Още един мост между България и Румъния. Александруполис-Бургас. Това не са само национални проекти, а проекти за сътрудничество между съседни страни. Затова смятам, че с Механизма за свързване на Европа е типът финансиране, който може да е полезен за подобен проект, както и някои натовски възможности да финансира поне плановете. Би било интересно като сътрудничество. Но разбира се, националните бюджети също ще участват.

И не сте обсъждали нищо от това с партньорите си?

Не, но мислим, че това би бил разумен подход, защото хубавото на такъв тип инфраструктура е, че създава по-добра свързаност и в невоенната област. Затова е добре да има пряк достъп до Александруполис от България. Добре е да има допълнителни мостове над Дунав. Това не е само с военна цел, това са проекти със смесена цел – военна и гражданска и когато говорим за силна интеграция в НАТО и икономическо развитие, двете неща не бива да си противоречат. Трябва да вървят ръка за ръка.

Чия територия е сега Крим?

Напълно вярвам и подкрепям изцяло становището на ЕС и НАТО, че е факт, че Украйна е единна и понеже Крим в момента е окупиран, става дума за окупация. За мен няма никакво съмнение в това. Ние напълно подкрепяме европейската позиция, без никакво отклонение от нея.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кирил Петков за Зелената сделка, ще строим ли АЕЦ и енергийната криза

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю  пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което даде повече подробности как България ще мине през енергийната криза, ще строим ли нова АЕЦ, как ще избегнем проблемите, които ще създаде Зелената сделка. Енергийната криза в ЕС. Виждате ли изход от нея […]