Чуков: Спекулира се с темата за базите на НАТО

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Така чаканите преговори между Джо Байдън и Владимир Путин не завършиха с конкретен резултат. Чуха се, разговаряха и не се разбраха. Ще има продължение на експертно равнище, на ниво заместник-министри. Но този възел, който е заплетен повече от 10 години, ескалира“, коментира проф. Владимир Чуков в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него основното притеснение на Путин е свързано с разпад на Руската федерация.

„В интервюто на Путин от края на годината разбрахме вярването му, че Русия продължава да бъде голяма по територия, въпреки разпада на Съветския съюз. Русия счита, че ако не се сложи тапа на конфликта с Украйна, Федерацията може да се разбримчи“, уточни Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че ако руснаците загубят Украйна, ще се получи ефектът на доминото.

„Това не е битка за идентичност, а за съществуването на тези две държави. Може да има ескалация на напрежението, престрелки, но до голяма война няма как да се стигне“, убеден е арабистът.

Той коментира и темата с разполагането на повече бази на НАТО в България. Според него тя се използва само за политически спекулации у нас.

„Този спор беше изкуствен. Не е работа на министъра на отбраната да се произнася по нещо, което е хипотетично. Никой не би желал на негова територия да има повече войски. Това са хипотези, които витаят във въздуха, които по-скоро плашат и се използват между партиите за вътрешна употреба. България като член на НАТО има своите задължения. Съветът се събира, прави се дискусия, министърът казва позицията на страната ни. Там се взимат решенията, а не по време на диалог в обществото“, заяви Чуков.

Той е убеден, че преговорите с РСМ ще бъдат основна международна тема през следващите месеци. А тези, които се опитват да окажат натиск върху България да отстъпи в позицията си за членството на РСМ в ЕС, трябва да се съобразят с условията на страната ни.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вашият хороскоп за днес, 04.01.2022 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Всяко действие е добре да бъде предхождано от идея, мисъл, цел. Сега тепърва се строи годината. Има много за вършене, така че не разчитайте само на импулсите си, те са за критичните ситуации. Сега просто си представяйте идеалния формат на годината. Телец Замисляли ли сте се […]