Шаламанов: Дронът е граждански, мината е прикачена импровизирано

NetNews

Опасна ситуация на българското Черноморие вдигна на крак жителите на Тюленово и службите за сигурност. Причината – дрон с боеприпас изплува край водите в непосредствена близост до хотел. Той беше обезвреден по обед от специализиран екип на Военноморските сили.

„Точно този тип инциденти са отговорност на Министерство на вътрешните работи, на кметовете, на областните управители като част от системата за защита на населението. Защото ние не сме във война, не провеждаме отбранителна операция.” Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването „Пресечна точка” по NOVA.

Шаламанов обясни, че според него има поне три важни неща – Гранична полиция, Военновъздушните и Военноморските сили не са успели да засекат този дрон; хората, които дежурят на спешния телефон 112 не са запознати с този тип инциденти и как да реагират в полза на гражданите. И третото – реакцията на такъв сигнал от органите на МВР и Гражданска защита е едва, когато те имат нужда от специализирана помощ.

Вероятността да се случват такива неща не е малка, според бившия министър. „Ние виждаме дрон, който очевидно е с гражданско назначение и импровизирано му е прикачена тази 82 мм. мина. Този дрон идва от района на война, който е близо до България и се идентифицира, че ще използва все повече такъв тип оръжия и ние трябва да имаме готовност да защитим нашите граждани”, добави той.

Според Велизар Шаламанов няма основание за искане на оставка на Тодор Тагарев. „Не бива за всяка неуредица в тази страна да се търси отговорност на Министерството на отбраната. Това е отговорност на правителството като цяло. Министерството е само един елемент и както виждаме хората успяват да свършат техните задачи”, каза той.

„Консултативен съвет по национална сигурност по закон се свиква веднъж на 3 месеца и това е наистина отговорност на президента – той ще прецени. По отношение на ситуацията в Черно море мисля, че Съветът по сигурността е по-важния орган, тъй като той е част от изпълнителната власт. Ясно е, че това трябва да става регулярен принцип, тъй като ситуацията се развива”, обясни Шаламанов.

Източник: NOVA

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Колев: Mожехме да вкараме още един гол и да стигнем до победата, но дайте да не се надскачаме

Голмайсторът на Крумовград Александър Колев сподели след края на мача с Левски, че в последните минути тимът му е можел и да спечели двубоя срещу „сините”. Срещата в Пловдив завърши без победител – 2:2, а Колев, който е юноша на столичани, вкара изравнителния гол за домакините. „Вече казах и пред […]