Шведска компания създаде микрочип, който съхранява „зеления сертификат“

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Шведска компания създаде микрочип, който може да бъде имплантиран в кожата, показвайки подробности от ваксинационния ни паспорт срещу COVID, когато бъде сканиран.

Изобретението, създадено от технологичната фирма Dsruptive Subdermals, включва предварително програмиран имплант за сканиране с размери 2 милиметра на 16 милиметра, който се поставя точно под кожата.

„Имам имплант с чип в ръката си и съм го програмирал така, че да имам зеления си сертификат срещу COVID. Причината е, че винаги искам да имам достъп до него“, казва Ханес Сьоблад, управляващ директор на Dsruptive Subdermals, пред АФП.

Сьоблад демонстрира за AFP как може да сканира чипа с телефона си, за да изведе PDF файла, който показва всички подробности от неговия цифров европейски COVID сертификат –  той показва, че човек е имунизиран срещу COVID-19 или че е тестван и резултата му е отрицателен.

„Това означава, че винаги е достъпeн за мен или за всеки друг, който иска да провери дали съм ваксиниран. Например, ако отида на кино или в търговски център, хората ще могат да проверят състоянието ми, дори ако съм забравил телефона си“, казва Сьоблад, който е и главен директор по прекъсване в стартиращата компания Epicenter Stockholm.

АФП съобщава, че имплантът струва 100 евро.

Сьоблад казва, че тези импланти не са проследяващи устройства и реагират само на сканиране.

„Имплантите нямат нямат батерия. Те не могат да предават сигнал сами. Така че те са пасивни. Седят там и спят“, обяснява Сьоблад. „Те никога не могат да кажат местоположението ви, активират се само когато ги докоснете с вашия смартфон, така че това означава, че не могат да се използват за проследяване на нечие местоположение.“

Сьоблад допълва пред Insider в имейл, че имплантът не трябва да се отстранява, за да бъде актуализиран.

„Лесно е да актуализирате импланта, можете да използвате приложение на телефона си, за да промените това, което има на чипа. Така че мога да добавям нова информация към чипа всеки ден – вчера беше моят Linkedin, днес е моят сертификат за COVID, утре може да е нещо друго“, казва Сьоблад.

Отделно, Dsruptive Subdermals създаде още един имплант с чип, който може да измерва телесната температура при хората и да служи като сензор за температура, който може да се сканира.

Интересът на Сьоблад към подкожните импланти датира от 2014 г., когато той организира партита за импланти в салони за татуировки, където доброволци се появяват, за да поставят импланти под кожата им.

„Убеден съм, че тази технология е тук, за да остане. Скоро няма да смятаме, че е нещо странно да имаме имплант в ръката си“, казва Сьоблад пред BBC през 2014 г. Тогава той се надява да привлече 1000, а след това 10 000 души в програмата.

Въпреки че тази идея все още може да е много нова за САЩ и други страни по света, хиляди хора в Швеция са се регистрирали, за да получат импланти с микрочип. През 2018 г. NPR съобщи, че хиляди хора получават чиповете с размер на оризово зърно, поставени точно над палците си, което им улеснява да се сканират в домовете, фитнес залите и офисите или да плащат за обществен транспорт, като плъзгат ръцете си през цифрови четци.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ТЕЦ "Марица Изток 2" обяви за продажба акциите на Берое

Снимка: Lap.bg В съответствие с политиката на правителството за оптимизиране на разходите на държавните енергийни дружества, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД обявява за продажба 100% от акциите на „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД. В момента централата е собственик на футболния клуб. Това е несвойствена за нея дейност, […]