Швейцарски прокурори обвиниха местната „Газпромбанк“, че крие милиони на Путин

NetNews

Прокуратурата на швейцарския кантон Цюрих повдигна обвинения срещу четирима банкери от местното дъщерно дружество на „Газпромбанк“, включително директора му Роман Абдулин, за това, че са помогнали за укриването на десетки милиони франкове, които през банката се опитали да преведат на близки на Владимир Путин. Прокурорите смятат, че парите са били на самия руски президент.

За обвиненията съобщиха „Тагес-Айнцейгер“ и „Файненшъл таймс“. Последното издание твърди, че разполага с копие от внесеното обвинение в съда в Цюрих, където на 8 март трябва да започне делото. Това е едва ли не първият процес на Запада, в който непосредствено фигурират активи, за които се смята, че са на Путин.

Служителите на швейцарското подразделение на „Газпромбанк“ са допуснали престъпна небрежност, разрешавайки да се открие сметка от името на Сергей Ралдугин, без да се провери произходът на средствата.

Ралдугин, виолончелист и кръстник на една от дъщерите на Путин, се сдоби с печална известност след публикуването през 2016 г. на т.нар. Панамски досиета. От документите, отнасящи се за 214 000 офшорни компании, стана ясно, че няколко от тях са свързани с Ралдугин и през тях са се извършвали мошенически операции и са се прали крупни суми пари.

Известно е, че руският президент Путин има официална сметка за над 100 хил. швейцарски франка и претендира, че не е богат, но в действителност притежава огромни активи, които се управляват от близки до него хора. За Ралдугин са смята, че е бил негово подставено лице.

Служителите на „Газпромбанк“ в Швейцария са открили на името на Ралдугин сметка за 50 млн. долара и планът бил да се превеждат по още 10 млн. долара годишно в нея чрез сложна схема.

„Обявените активи в никакъв случай не може да са собственост на Ралдугин“, посочва се в обвинителния акт. В него се описва подробно също така как служители на банка „Россия“ са регистрирали дружество на името на Ралдугин, едновременно опитвайки да скрият участието си в това, използвайки анонимен имейл.

Банка „Россия“ е банка на водещи руски политици, а нейният мажоритарен акционер и председател на съвета на директорите Юрий Ковалчук се смята, че е „назначен“ от Путин, пише още в обвинението.

Според прокуратурата банкерите от „Газпромбанк“ са подписали документи за това, че Ралдугин не е политическо значимо лице, независимо от многобройните публикации за връзките му с Путин. За да приемат, че Ралдугин не е политическо лице е трябвало да извършат допълнителни проверки, каквито нямало. Единственият документ за извършена от „Газпромбанк“ проверка за Ралдугин е разпечатка от сайта на Мариинския театър, където той е бил диригент,

И четиримата обвиняеми са били прекрасно осведомени за реалните връзки на Ралдугин и неговото положение, смята прокуратурата.

Представител на „Газпромбанк Швейцария“, която в момента е в процес на закриване заради западните санкции срещу Русия, отхвърли обвиненията срещу банката и отказа друг коментар по воденото съдебно дело.

След разследването на Панамските досиета финансовият регулатор на Швейцария Finma започна разследване срещу „Газпромбанк“ и през 2018 г. установи, че банката „сериозно е нарушила изискванията за противодействието на прането на пари и проверката на клиенти“ и наложи глоба. Документите от проверката на регулатора бяха предадени на прокуратурата в Цюрих, която започна свое разследване, припомня руското издание „Москоу таймс“.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

София: Без синя и зелена зона на 3 и 4 март

Снимка: БГНЕС Зоните за почасово платено паркиране в София няма да работят на 3 март – Националният празник на България, съобщиха от Центъра за градска мобилност. За радост на столичани и гостите на столицата, синя и зелена зона няма да има и на 4 март. От централната автогара в София […]