Шестие в защита на правата на жените се проведе в София

NetNews

Шествие в защита на правата на жените се проведе в центъра на София, съобщи bTV. То се организира за пета поредна година от неправителствени организации, които се борят с дискриминацията. Шествието минава по централните софийски улици, през парламента, Орлов мост, като крайната му точка е Министерство на правосъдието.

Тази година мотото е "Винаги на първа линия!". Как ефективно може да бъдат защитени правата на жените в 21 век и кои са първите български суфражести?

Социалните последствия от пандемията предизвикаха Зонта клуб "Св. София" да предложи платформа с онлайн консултации за реално равноправие на жените. "Жени, които работят на смени, за разлика от мъжете, не могат да ползват нощни смени, избягват празничните дни и на финала заплащането им е различно от мъжете", заяви Росина Тодорова, от Зонта клуб Св. "София".

Към платформата се включват широк кръг специалисти, за да търсят решения на проблемите за жените от 21-ви век. Още в края на 19-ти век у нас българките вземат в свои ръце защитата на основните си човешки права. През 1884 г. три жени от Русе заявяват, че искат да гласуват.

"Разбира се, не е изпълнено тяхното желание, те не са допуснати да гласуват, но това са всъщност първите суфражетки в България, още повече, че през 1884 г. почти по същото време се появява и това движение в Западна Европа, и най-вероятно това са жени, които са били учили в чужбина", обясни историкът д-р Веселина Антонова. Жените по онова време се намират в странна ситуация – никой не им е забранил да гласуват, но нямат и разрешение. В Търновската конституция няма забрана представителките на другия пол да пускат бюлетини.

Така че нашите жени от 1884 г. не нарушават закона и Конституцията на България, просто заявяват своята гражданска позиция", допълни д-р Веселина Антонова. От 15 януари 1938 г. могат да гласуват омъжените българки.Историците все още търсят имената на трите русенки, първи дръзнали, макар и без успех, да упражнят конституционното си право на глас.

Равното заплащането на мъжете и жените ще бъде гарантирано, според директива, която подготвя Европейската комисия. Еднакво заплащане за еднаква работа е един от водещите принципи на Съюза.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шествие в защита на правата на жените се проведе в София

Шествие в защита на правата на жените се проведе в центъра на София, съобщи bTV. То се организира за пета поредна година от неправителствени организации, които се борят с дискриминацията. Шествието минава по централните софийски улици, през парламента, Орлов мост, като крайната му точка е Министерство на правосъдието. Тази година […]