Шестима загинали след драма с бежанци в Ламанша

NetNews

Най-малко шестима души са загинали, когато лодка с бежанци се преобърнала в Ламанша. Около 50 души са били спасени, съобщиха френските власти. Те са се опитали да прекосят Ламанша от Франция до Великобритания рано сутринта.

Към 6 часа сутринта е започнала спасителна операция след подаването на сигнал, че няколко лодки, натоварени с бежанци, бедстват в протока. Британската брегова охрана също се е включила спасителните действия.

„Спасихме 54 души, сред които и една жена“, казва Ан Торел, доброволка, която е била на една от спасителните лодки. Тя описва отчаяните действия на мигрантите, които са изгребвали с обувките си вода от потъващата лодка. „Тя беше претоварена, имаше прекалено много хора в нея“, допълва Торел, цитирана от АРД.

Френската министър-председателка Елизабет Борн написа в Х (доскоро Туитър), че тъжи за жертвите след преобръщането на лодката.

Опасният маршрут през Ламанша

Ламаншът е един от най-натоварените корабоплавателни пътища в света. Теченията в протока са силни. Затова преминаването с малки лодки е опасно. Въпреки това мигранти се опитват отново и отново да стигнат нелегално до Обединеното кралство от Франция. Каналджийските банди обикновено претоварват използваните от тях стари и негодни надуваеми лодки, които едва се държат на повърхността и рискуват да се преобърнат.

По данни на британското правителство от 2018 г. насам над 100 хиляди души са се опитали да достигнат до Острова през Ламанша, от които около 16 хиляди само от началото на тази година.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Златка и Карен си спретнаха скандал на плажа

Любимият на Златка Райкова – Карен, се оплакал от нея само няколко месеца след като двамата отбелязаха подобаващо първата си годишнина. Това стана ясно от видео, което Райкова качи в профила си в Instagram. На него се вижда как двойката се разправя пред пълен плаж, пише „Телеграф“. „Искам да ви […]