Шефът на КЕВР: Мораториумът е незаконен

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Това обяви пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според него, ако е имало временно намаляване на ДДС в енергийния сектор, токът е щял да поскъпне с 1% вместо с 11%, а парното – с 3% вместо се 13.

С изкуственото задържане на цените Иванов очаква рязко поскъпване след изтичането на мораториума. Според него в момента потребителите са поставени в неравнопоставена ситуация, защото за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените продължават да растат.

Председателят на КЕВР посочи, че е сезирал ЕК и очаква реакция относно въведения мораториум. Той категорично отхвърли обвиненията, че във вдигането на цените от последните месеци има политически мотиви.

„Във всичките си действия през тези години, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес – комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така на потребителите и търговците, така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получават достатъчно, че да бъдат стимулирани да работят“, заяви Иванов.

Той допълни, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на „Булгаргаз“, проверявайки дали предложението съответства на договорите с външните газови доставчици.

Според него цената на синьото гориво ще намалее значително, ако България успее да договори по-големи количества азерски газ.

Той призова за спешно решение на проблемната ситуация, в която в момента се намират топлофикациите и ВиК-дружествата. Те купуват скъпа електроенергия, но не могат да я фактурират на реални цени чрез сметките за парното и водата заради въведения мораториум. Това може да доведе до фалити, изтъкна Иванов.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Няма да депортират Джокович, в понеделник окончателното решение

Снимка: БГНЕС Световният номер 1 Новак Джокович няма да бъде депортиран от Австралия до понеделник, когато съдът трябва да вземе окончателно решение по жалбата на сърбина срещу отказаната му виза за влизане в страната. Вчера деветкратният шампион от Аустрелиън Оупън бе спрян от граничен контрол на летището в Мелбърн и […]