Шефът на НЗОК: Българите трябва да доплащат по-малко за лекарства

NetNews

Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев поиска представители на парламента, на различните лекарствени агенции да седнат на "една маса" и да обсъдят как да се спре доплащането за лекарства от страна на пациентите в България. Това стана ясно от думите му по време на семинар, на който бяха представени дисбаланси в достъпа до лекарствена терапия, която се плаща частично или напълно от бюджета на Касата, съобщи news.bg.

"Наличието на много лекарствени продукти с различни цени в дадената група след появяването на генеричен продукт, който трябва да бъде с 30% по-малка цена, води до това, че следващият продукт изкривява пазара и пациентите трябва да доплащат. Конвенционалната политика – лекарствена, която трябва да бъде прилагана, е да се предлага най-ниската цена, а след това по избор следващите. Сега се изписват според това, което прецени лекарят", обясни масовият проблем Салчев. По думите му, "голямото разминаване в цените не е ефективно". "Ние вкарваме продукт, за да подбием цените, а след това веднага го изкарваме.

Наблюдаването на пазара става от две агенции, обясни той, с което се оправдава безсилието на НЗОК. Дали да се стигне до това – лекарят да изписва молекула, Петко Салчев обясни, че това е прогенерична политика, която трудно ще бъде въведена в рамките на 2-3 г., защото специалистите трябва да бъдат обучени по съответния начин и да се прецени кое лекарство ще е подходящо за дадения пациент. Трябва да се търсят решения, всички, които разбират от лекарствена политика, да седнат на една маса и да се каже какво може да се направи в период от 5-10 г.", смята той.

НЗОК плаща най-ниската цена, пациентът доплаща за по-скъпото лекарство – на референта, а целта – да се реферират другите цени към нея. "Не можем да бъдем наблюдатели, а управляващи пазара. Парламентът не може да реши нищо, докато не се говори и не се предприемат конкретни стъпки. Тази ситуация продължава години, трябва да се постави въпросът дали има някой интерес, ако не се постави, пациентът ще продължава да доплаща, а ние ще бъдем страната, която има най-големи доплащания", категоричен е той.

Ирена Бенева, експерт в НЗОК и Вероника Вълкова, началник отдел Лекарствени препарати, разясниха подробно механизма за доплащане на лекарства.

През 2021 г. НЗОК е сключила договори с всички 172-а притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти. Няма притежатели тази година, които са отказали сключване на договор, миналата година имало 6 такива. Годишни бюджети по основни групи за 2021 г. – група А – 478 млн. лв., група Б – 304 млн. лв., група В – 560 млн. лв.

Следващия месец НЗОК очаква Сметната палата да направи проверка за миналата година, вече се оценяват рисковете от приложението на механизма и рисковете за бюджета, съобщи управителят Петко Салчев.

Шефът на дирекцията по лекарствата в НЗОК Владимир Афенлиев обясни, че има продукти с разлика на доплащането от 20 ст. до 73 ст.

584 лв. на месец добива референтът при 75% реимбурсация – хората трябва да доплащат 25%, а те доплащат много повече.

Почти всеки месец има обаждания от разтревожени пациенти, които получавали 100% безплатен медикамент, после се налага да доплащат. Това се случва, когато влезе нов референтен продукт, обясни още експертът. Има и нелоялни практики, вадят се продукти, за да се вкара нов референтен, с нова молекула, на по-висока цена, уточни той.

Петко Салчев добави, че България е една от страните с най-много доплащания и това се казва във всички доклади на ЕС. Всяко ново лекарство, което влезе в позитивния списък, вдига рязко разхода на НЗОК, уточни той. По думите му, работещо решение ще е контрол върху пазара и спазване на правилата.

Салчев смята, че ако се предложи социално-застрахователен механизъм, не трябва да се налага на НЗОК какво да плаща, а тя трябва да избира. Държавата използва всичко, което влезе на пазара, да се плаща по ред. Това наложило създаването на механизма, тъй като НЗОК има бюджет.

Искат да премахнат 25% и 50%: "Ние плащаме 10 ст., а човекът – 70 ст. Разпределя се ограничен ресурс нерационално, ако се тръгне при тези стойности, които са по бюджета, направен е разчет колко ще струва за диабет, сърдечно-съдови". 132 млн. лв. трябвали на тази база, за да се компенсира отстъпката. Ако се вдигне 25% на 50% – пациентът щял да плаща, трябва всички пациенти да имат еднакъв достъп и да не се предизвиква отказ на лечение, категоричен е той.

Салчев се притеснява от допълнителното разпределение на резерва, по думите му ще има оценка и на механизма.

"Очаква се проверката на Сметната палата, НЗОК е непрекъснато проверявана", заключи още шефът на Касата.

Петко Салчев коментира и протеста на пациентите с лупус, които са лишени от лекарството си. Той обясни проблема – медикаментът не е изключен от списъка на НЗОК, а от Позитивния списък, пациентите с лупус и имуноглобулините са лекувани извън кратката характеристика на продукта, което не е разрешено. НЗОК плаща само за лекарства само за пациенти по кратка характеристика. Това лекарство се използва off lable (извън етикета), категоричен е той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Синът на Михаел Шумахер открехна завесата за отношенията си с Фетел

Пилотът на Хаас Мик Шумахер не крие още преди влизането си във Формула 1, че вижда като свой ментор пилота на Астън Мартин Себастиан Фетел. Синът на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер разкри някои от съветите, които е получил в последно време от Фетел. Михаел пък бе възприеман като ментор […]