Шефът на НЗОК убеден: Касата няма как да бъде източвана

NetNews

Клиничната пътека за лечение на пациенти с коронавирус не е една, а са три за по 1200 лв. и при тежките състояние процедурата е по 780 лв. на ден за пациент – така управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отговори в студиото на „Тази сутрин“ по bTV на критиките на медици, че болниците нямат достатъчно средства, за да помагат на болните по време на пандемията.

„Първоначалната цена на клиничната пътека беше 620 лв. По искане на специалистите стана 1200 лв. Ако те покажат реално каква е себестойността на различните типове пациенти, касата ще тръгне на преговори с БЛС“, посочи проф. Салчев.

По думите му и той, и здравният министър проф. Костадин Ангелов са настоявали за единен протокол, чрез който да е ясно колко струват грижите за лек случай, колко – за средно тежък и колко – за тежък случай на COVID-19: „Имах среща с инфекционисти и ги помолих да се срещнем отново когато са готови с отговор на моя въпрос „Колко?“. Чакам среща…“.

Проф. Салчев обърна внимание на това, че болниците имат механизъм, по който от бюджета могат да получат пари за лечение на здравно неосигурени, но това зависи от възможностите на мениджмънта на съответните лечебни заведения.

Отново тяхна работа е и самото разкриване на отделения за болни с коронавирус. „Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес – той трябва да бъде осигурен както с апаратура, така и персонал. Не можете да откриете отделение – както го направиха няколко болници, когато няма нито един лекар“.

По повод скандала от началото на годината с лекарства, закупувани с пари на НЗОК от частни болници на завишени цени, управителят на касата посочи, че в момента има защитен механизъм и медикаменти, медицински изделия и услуги се плащат само на най-ниската постигната цена – била тя на централизирана процедура или по друго договаряне. За лекарствата таванът е цената в Позитивния лекарствен списък.

''Много хора смятат, че Касата се източва. Касата не може да бъде източена, защото тя има твърди правила'', категоричен бе проф. Петко Салчев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изкуственият човек на Samsung започна работа в банка (ВИДЕО)

Изкуственият интелект все повече се използва в ежедневието. През януари тази година Samsung представи проекта си Neon за създаване на „изкуствени хора“, способни да работят във финансовия сектор, медицината, търговията и информационната индустрия. Сега компанията демонстрира първите реални случаи на използване на „изкуствен човек“ за обслужване в банкова институция. Появата […]