Шефът на Фронтекс призна: Спирането на миграцията към Европа е мисия невъзможна

NetNews

Нелегалната имиграция в ЕС от Западна Африка се е увеличила повече от десет пъти на годишна база през януари, според граничната агенция на блока „Фронтекс“, която очаква общият брой на пристигащите да нарасне през 2024 г. и казва, че спирането на движението на хора е невъзможно, предава Ройтерс.

Ръководителят на „Фронтекс“ Ханс Лайтенс говори в офиса си във Варшава преди председателя на Европейската комисия и испанския премиер в четвъртък до Мавритания, която наскоро се превърна в основна отправна точка за Европа.

Запитан за изборите за европейски парламент през юни, в които миграцията е основен въпрос, бившият нидерландски граничен служител каза пред Ройтерс, че пълното спиране на незаконните мигранти не е реалистично.

„Миграцията е глобален феномен. Трябва да управляваме миграцията, защото не можем да се справим с неуправляваната миграция към Европа“, каза той. „Но да я спрем – за мен това изглежда много трудно, да не кажа невъзможно.“

Лайтенс каза, че организираното управление на външните граници на блока е важна част от по-широко „европейско портфолио“, необходимо за справяне с предизвикателството, и подчерта необходимостта от развитие на европейската и друга помощ за трети страни.

Миналата година „Фронтекс“ регистрира 380 000 незаконни преминавания на граници, най-високото ниво от 2016 г. Това бележи още една поредна година на растеж след най-ниските нива по време на пандемията от COVID-19 през 2020 г., тенденция, която Лайтенс вижда да се задържа през 2024 г.

„Не мисля, че ще има нова тенденция по към намаляване“, каза той, очаквайки повече хора от Субсахарска Африка да се стремят да стигнат до Европа, а положението на палестинците, бягащи от Газа, е несигурно.

„Не искам да звуча много тревожно, но мисля, че това е предположение, което може да се окаже правилно.“

Тези, които бягат от войни, имат право на убежище в ЕС, който е приютил милиони украинци, бягащи от инвазията на Русия от 2022 г. насам. Африканците се възприемат предимно като трудови мигранти и блокът иска да остане затворен за такива пристигащи.

Ройтерс видя данните на „Фронтекс“ за януари преди официалното публикуване. Той показа, че атлантическият маршрут е най-натовареният път на незаконна миграция към ЕС, представляващ почти половината от общо близо 14 000 пристигнали миналия месец.

Като цяло нередовните пристигания са намалели незначително на годишна база и с една трета от декември, показват данните, като през зимните месеци обикновено се наблюдава нисък брой мигранти.

За лятото е обратното. Данните на ООН показват, че повече от 3700 мигранти са загинали по пътя към Европа миналата година, като някои от най-смъртоносните бедствия са се случили край крайбрежния град Стекато ди Кутро в Италия и гръцкия остров Пилос.

Антиимиграционната реторика нарасна в целия ЕС, откакто повече от един милион души – предимно сирийски бежанци – пристигнаха през Средиземно море през 2015 г., заварвайки блока неподготвен.

Испанските Канарски острови отчетоха рекорден брой нелегални миналата година, пример за продължаващи предизвикателства, които играят важна роля в предизборните кампании с обещания за намаляване на имиграцията.

Лайтенс каза, че увеличаването на броя на ефективните връщания на хора, на които е отказано убежище е от ключово значение за възстановяването на доверието на европейците.

„Една надеждна система за връщане е много важна, за да се покаже както на жителите на Европа, така и на мигрантите – ако не се нуждаете от нашата защита… ще бъдете върнати.“

Той приветства новия Пакт за миграцията на ЕС – преразглеждане на несъществуващите правила на блока за миграция и убежище – но подчерта, че 27-те държави-членки имат още работа, за да са ефективни връщанията на мигранти до страните им на произход.

Той каза, че „Фронтекс“ няма мандат да се намесва в Албания във връзка с новото споразумение с Италия за изграждане на центрове за мигранти там – част от усилията на Рим за намаляване на имиграцията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Делян Пеевски: Руска схема "Глеб Мишин" за български паспорти трябва да се разследва

Съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившата СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС. Това пише в официална позиция от страна на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, която публикуваме без редакторска намеса: „За съществуването ѝ […]