Шефът на ЦРУ: Войната в Украйна влияе на плановете на Китай за Тайван

NetNews

Китай внимателно наблюдава развитието на конфликта в Украйна, който се отразява на плановете на китайските лидери за Тайван. Това заяви вчера директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, цитиран от Ройтерс.

В реч на проява на „Файненшъл таймс“ във Вашингтон той каза, че правителството в Пекин е поразено от яростната украинска съпротива срещу руското нашествие и от икономическите последици за Русия. „Смятам, че китайското ръководство наблюдава много внимателно всичко това – цената и последиците на всеки опит да използва сила, за да поеме контрола върху Тайван“, каза Бърнс.

Същевременно той предупреди, че тези събития няма да променят дългосрочните цели на китайския лидер Си Цзинпин за Тайван. „И за минута не си помислям, че това е ерозирало решимостта на Си след време да поеме контрола върху Тайван“, каза Бърнс. Но по думите му развитието на събитията в Украйна „донякъде се отразява на техните (на китайците) сметки как и кога да започнат да правят това (да поемат контрол над Тайван)“.

Китай отказва да осъди войната на Русия срещу Украйна и критикува западните санкции срещу Москва. Няколко седмици преди руската инвазия на 24 февруари Москва и Пекин декларираха „безгранично“ стратегическо партньорство и пред последните години укрепват връзките си в енергетиката и сигурността.

Шефът на ЦРУ предположи, че все пак Китай обезпокоен от репутационните щети, които му нанасят тесните връзки с Русия, имайки предвид „жестокостта“ на военните действия на Путин.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Биляна Гавазова намери ново поприще след напускането на телевизията

Месец след като изненадващо напусна bTV след 11 години стаж в медията, Биляна Гавазова е поела в нова професионална посока. Журналистката сподели, че се е превъплътила в ролята на учителка в столичното 111 СУ „Михаил Арнаудов“. Бившата тв водеща преподавала на седмокласниците там по покана на ръководството на школото. Целта […]