Шишков: Между 12 и 17% „спестили“ от асфалта на „Тракия“ фирмите изпълнители на 2 и 3-ти лот

NetNews

Тест от проверка на регионалното министерство на асфалта на АМ „Тракия” на 2-ри и на 3-ти лот донесе в студиото „На фокус” министър Иван Шишков. На масата той показа т.нар. „ядка” – специално изкопана част от пътя, която трябва да покаже реалното съдържание на настилката.

„Тогава проверката установи, че липсват между 12 и 17% от земната основа на АМ „Тракия”. По-лошо е положението на 3-ти лот – там липсват по-големи сегменти. Тази ядка от асфалта показва следното – по проект асфалтът трябва да е 220 мм трите пласта на настилката. Проверката показа, че асфалтът е между 185 и 190 мм, което е по-малко от 220 мм. Липсват 30 мм (3 см) в асфалта, но спрямо целия път заедно със земната основа липсата…”, каза Шишков.

Министърът уточни, че недостигът от 12 и от 17 % в различните лотове. „Стойността на двата участъка бе около 133 млн. лева. В тази цена влизат и мостове, съоръжения. Едната фирма е гръцка – където липсват 17%, а в участъка, строен от българска фирма, липсват 12%”, уточни регионалният министър Иван Шишков.

Проверката е инициирана от МВР, уточни служебният регионален министър. Според него трябва основен ремонт и на 3-ти, вероятно и на 2-ри лот. Проверката показва, че пътят няма параметрите, заложени по проект.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Град във Франция не приема плащане от руски граждани за гробище

Френският град Сент Женевиев де Боа не прие пари от руснак за подновяване на отдаването под наем на гробно място, където са погребани редица известни руснаци, пише вестник „Монд“. „Тази година градът не е приел пари от руски гражданин, които му позволяват да финансира подновяването на договора за наем на […]