Шолц: Украйна ще се бори с последствията от войната в продължение на 100 години

NetNews

Украйна ще трябва да се бори с последствията от настоящата война в продължение на 100 години. Това заяви германският канцлер, Олаф Шолц, на пресконференция в Берлин. Той направи и паралел с Втората световна война и Германия, предаде Франс прес.

„Онези, които живеят в Германия, знаят, че бомбите, които падаха през Втората световна война, все още се откриват и днес и бомбените тревоги продължават“, заяви Шолц. „Украйна трябва следователно да се подготви още сега да се бори в продължение на 100 години срещу последиците от тази война“, допълни той. „Ние знаем, че последиците от такива войни са продължителни, всички бомби, които са пуснати сега, ще останат в земята дълго време“, подчерта Шолц и допълни, че западните страни трябва да работят заедно за възстановяването на Украйна.

В Германия все още има много неизбухнали бомби от Втората световна война, които се откриват най-често по време на строителни работи. Миналия декември например 250-килограмова бомба се взриви на строителен обект близо до гарата в Мюнхен и пострадаха четирима души, а железопътният трафик бе временно спрян.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви днес, че е отворен към идеята да се използват замразени капитали на Руската централна банка (по силата на западните санкции срещу Русия), за да се помогне за възстановяването на Украйна, предаде Франс прес. Линднер каза, че подкрепя идеята за дискусия на международно ниво по темата за конфискуване на капиталите на Руската централна банка.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обяви за конфискуване на замразени руски авоари в ЕС с цел те да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. А американският президент Джо Байдън призова Конгреса през април да предостави възможност за конфискация на авоари на руски олигарси, блокирани в САЩ, за да бъдат те използвани в полза на Украйна. Канада подкрепя тази идея.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кейт Мидълтън с нова инициатива, насочена към психичното здраве на майките (ВИДЕО)

По света Кейт Мидълтън е позната като съпругата на принц Уилям, херцогинята на Кеймбридж и дори бъдещата кралица на Великобритания. Преди всичко това обаче, тя е майка на три деца и много добре знае колко е трудно да комбинираш кариерата с личния живот. Именно затова Мидълтън се захваща с нова […]