Щастливците на Ямбол – Гимназията по туризъм ще носи името на Алеко Константинов

NetNews

Ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм вече ще носи името Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – гр. Ямбол. Инициативата за това е на педагогическия съвет на училището, а днес предложението бе гласувано и прието от ОбС – Ямбол.

Идеята за промяна на наименованието е от няколко години. Основната причина е, че досега гимназията не носеше името на конкретна личност, а се изписваше единствено с обозначенията на професионалното обучение, което предоставя – хранителни технологии и туризъм.  От друга страна, постепенно в годините специалностите, които се налагат от пазара на труда, се изместват от сферата на хранителните технологии към сферата на туризма. Това налага и промяна в наименованието, тъй като понятието туризъм обобщава  ключовите и маркиращи доминантния процент на обучение по професии от специалности в тази област.

Изборът на името не е случаен. Спряхме избора си на тази значима историческа личност, тъй като по негова инициатива се основава първото туристическо дружество в България и се поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх през 1894г, обясняват в предложението си преподавателите от гимназията. В областта няма друго училище носещо името на Алеко Константинов.

Добре познатото в Ямбол и региона училище започва дейността си през учебната 1963/1964г. с името Техникум по хранително вкусова промишленост „Георги Димитров“. През 1989/1990г. година патронното име Георги Димитров е заличено и през 2003г. с решение на Педагогическия съвет и Заповед № РД -09-332/07.04.2003год.  на Министъра на образованието и науката  става Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, за да означава основни професии от специалности, по които се осъществява обучение и се залагат в държавния  план-прием.

През учебната 2020/2021г. в Професионалната гимназия по туризъм се обучават 199 ученици в 11 паралелки от VIII до XII клас в 8 специалности. За учебната 2021-2022 година е заявен прием  за три паралелки, включващи 5 специалности, като има добавени и нови професии. С приемането на Алеко Константинов – Щастливеца за свой патрон, както и предвид добрата учебна среда и професионално обучение на което се радват учителите и учениците, те вече с пълно право могат да се наричат „щастливците” на Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Пенчев си купил отнетото Lamborghini, за да си го гледа

Бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на „Уолтопия“, се оплака снощи във фейсбук, че чрез измама е отнета луксозната му кола „Ламборгини“. Чрез поста си в социалната мрежа той предупреди хората, че и те могат да станат лесно жертва на подобни измами. Според Пенчев това няма как да стане без участието на […]