Ще влязат ли беларуски войски в Украйна?

NetNews

Президентите на Беларус и на Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин договориха разполагането на съвместна регионална войскова групировка. Това съобщи беларуският лидер на съвещание по проблемите на сигурността, предаде агенция БелТА.

Лукашенко припомни, че след неформална среща на Общността на независимите държави в Санкт Петербург миналата седмица е разговарял с Путин на четири очи, предаде БТА.

„Във връзка с изострянето на напрежението по западните граници на Съюзната държава (между Беларус и Русия, б. р.) договорихме развръщането на регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Всичко това според наши документи. Ако нивото на заплахата достига днешното ниво, както сега, започваме да задействаме групировката на Съюзната държава. Основата (винаги съм го казвал) на тази групировка е армията, Въоръжените сили на Република Беларус. Трябва да ви информирам, че формирането на тази групировка започна. То протича вече два дни според мен. Дадено беше мое нареждане да пристъпим към формирането на тази групировка“, обясни Александър Лукашенко.

Той увери, че по неофициални канали е получил предупреждение за подготвян удар срещу Беларус от територията на Украйна – Киев искал да организира „Кримски мост 2“. Лукашенко е предал на украинския президент Володимир Зеленски да не докосва „с мръсните си лапи нито метър“ от територията на Беларус.

Евентуалното влизане на беларуски сили в Украйна би станало признак на нова ескалация на украинския конфликт, изтъква Франс прес. На Запад се насажда мнението, че беларуската армия ще се включи пряко в специалната военна операция на територията на Украйна. Военнополитическото ръководство на НАТО и редица европейски страни „вече открито разглеждат варианти за възможна агресия срещу страната ни, дори за нанасяне на ядрен удар“, добави Лукашенко.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Симов, БСП: Ще излезе ли Радев с позиция кой и кога разреши износ на оръжие за Украйна, през главата на НС

Членът на Националния съвет на БСП Александър Симов настоява за незабавен отговор от президента Румен Радев във връзка с появилата се информация за украински самолет, който товари оръжия и боеприпаси на летището в Бургас. На страницата си в социалната мрежа Симов пита дали Румен Радев ще излезе с позиция кой […]