Юлиан Попов: Не трябва да се притесняваме толкова от спирането на руския газ

NetNews

Спирането на доставките на руски газ не трябва да ни притеснява много, защото газът е едва 12 процента от общия ни енергиен микс.

Това коментира за БНТ Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация. По думите му руският газ не може да бъде заместен само с едно решение, а е необходим комплекс от мерки.

Когато говорим за сградния сектор, може да се ускори енергийното обновление на сградите. Има компоненти в енергийното обновление, които могат да стартират много бързо. Примврно осветлението или изолация на тавански помещения. Това са ниско технологични и много бързи действия с много голям ефект всъщност.

В същото време може да се ускори инсталирането на възобновяема енергия. Соларното отопление е изключително добро и евтино, простот трябва да бъде тласнато. И много други неща, свързани с дигитализация на отоплението.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Провеждат Национален събор-поклонение в Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище ще се проведе национален събор-поклонение по повод 146-ата годишнина от Априлското въстание, предаде БНР. Това е и заключителната част от тържествата, посветени на априлската епопея По традиция на този ден стотици българи от страната ще преминат стръмните средногорски пътеки, за да отдадат почит пред […]