Юрист: Петър Илиев го грози не само уволнение, но и наказателна отговорност

NetNews

След установеното от Етичната комисия плагиатство и вероятност от дисциплинарно уволнение, сега и наказателна отговорност заплашва Петър Илиев, споделят юристи.

От Софийския университет обявиха, че има данни както за плагиатство, така и опит за прикриване на това чрез второто издание на книгата на Илиев "Компетенцията на Народното събрание". Ректорът поиска уволнението на Илиев, а на ход е ръководството на Юридическия факултет. След като Етичната комисия на Софийския университет обвини Петър Илиев за плагиат. Той отвърна на удара в Туитър, където написа, че не приема становището. То нарушавало правилника на университета и поне два закона.

Няма разлика дали си откраднал вещ, или си откраднал интелектуален продукт. Той винаги е в резултат на нечие усилие. Ако за обикновения гражданин това е допустимо, за юристите и обществениците това е недопустимо, коментира пред "Нова телевизия" адвокат Валя Гигова.

Петър Илиев заподозря, че комисията се е водила от политически съображения, за да го засегне лично, а оттам и да уязви партията „Има такъв народ”. На тези критики от Етичната комисия отговориха, че "плагиатството няма политически цвят и това няма отношение към дейността на комисията".

Според адвокат Валя Гигова Илиев може да носи наказателна отговорност и на ход сега е прокуратурата.

Доколкото знам се е самосезирала и на база събрания доказателствен материал би трябвало да излезе, като формира обвинение, или като каже, че няма достатъчно данни за извършено престъпление, обясни адвокат Гигова.

От комисията стигнаха и до извода, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант е опит да се осуети проверката.

Не може да си издал една книга с над 600 страници и след това да я издадеш с далеч по малък обем, защото това е красноречив факт, за да си признаеш, че си нарушил правилата, смята адвокат Гигова.

Преиздаването на книги води до актуализация на обема нагоре, не до актуализация на обема надолу. При установени случаи на плагиатство се прекратява не само трудовото правоотношение на служителя, но и се отнема съответната научна длъжност, обясни адвокат Атанас Костов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ливърпул размаза Порто в Шампионската лига

Ливърпул записа внушителен успех при визитата си на Порто в групите от Шампионската лига. Английският гранд надделя с 5:1 на „Ещадио до Драгао” във вторник вечер, за да се откъсне на първото място във временното класиране в група „В” на най-тежкия европейски клубен турнир. По два гола за успеха в […]