Явор Божанков: Държавата не може без правителство

NetNews

„Трудна ситуация е въобще за бизнеса и за държавата, която 12 години е управлявана по един не много добър начин. Ние имахме тежката задача да започнем реформи, но успоредно с това започнахме управление на кризи. Не отричам, че има пропуски и забавяния, но ситуацията е изключително сложна“, заяви депутатът от БСП Явор Божанков пред „Денят ON AIR“.

От коалицията са спокойни, че актуализация на бюджета ще има. „Тя е и предвидена. По-рано видяхме, че ситуацията се променя изключително бързо и затова я заложихме. Давам пример с Ковид добавките, които ще бъдат конвертирани и ще се казват инфлационни, защото големият проблем е инфлацията и войната“, посочи Божанков.

По думите му ролята на държавата е да преразпределя средства – от компании със свръхпечалба към губещи индустрии. „Ролята на държавата е дотам, тези свръхпечалби да ги преразпредели разумно, за да омекоти удара на всички тези кризи. Ако някой каже, че тези кризи с щракане на магическа пръчка ще изчезнат и има правителство, което ще направи това – той заблуждава хората“, категоричен бе депутатът от БСП.

От левицата намаляване на ДДС и акциз. „Намалените ставки на ДДС изсветляват секторите, стимулират потреблението и правят така, че повече пари да остават в населението. Някои директиви забраняват премахването на ДДС и акциз, но позволяват намаляване“, обясни Божанков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП коментира и протеста на превозвачите, като според него правителството е било изправено пред избор да не плаща за порочни договори, които не поддържат пътищата и причиняват жертви от катастрофи, или да продължи въпросните порочни договори.

„Единственият избор беше да стискаме зъби, да подготвим новите процедури, да наложим максимално контрол и да преминем през това, като променим правилата на играта. Но за съжаление това става по-бавно, отколкото ни се иска, и ефектът идва по-бавно“, призна Божанков.

„Българското общество е изключително разделено, може би най-разделено в своята история. Тази коалицията имаше два избора – да обедини изключително различни политически субекти; другата опция бе да продължим политическата криза и да кажем „Не можем да се разберем“. 5-10-15 пъти избори и към всички кризи да прибавим една трайна политическа, конституционна, парламентарна криза“, изтъкна депутатът от БСП.

Според Божанков в такъв момент държавата не може без правителство. „Това, което можем да направим, е да обединим сили – синдикати, работодатели, правителство, и да минем през тази безпрецедентна за България ситуация. Заедно и обединени. Други избор нямаме, трябва да сме на висотата на нашата историческа отговорност в момента“, подчерта той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Николай Василев: България вече е много закъсняла с влизането в еврозоната

„България има една от най-красивите и най-простите данъчни системи в света и в Европа. Всяко разваляне я прави по-трудна за обслужване с по-лоши резултати. Мерките за диференцирани данъчни ставки водят до по-ниски приходи и не ги подкрепям“. Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката. […]