Явор Нотев: Йорданова с процедурни хватки бави решението на ВСС за Гешев

NetNews

„Стигна се до отлагане на разрешаването на този основен въпрос съдържателно във връзка със срок, който беше даден на министър Йорданова да уточни и обоснове искания, които се съдържат в първото по ред искане, отправено от служебния правосъден министър проф. Стоилов“, обясни юристът Явор Нотев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му Гешев е уверен, че няма да бъде предсрочно отстранен от поста си, а самият правосъден министър Надежда Йорданова с процедурни хватки бави решението на ВСС.

„Защо тя бави процедурата е въпрос без отговор, а отговорът зависи от действията на основните действащи лица. Има няколко степени, в които и от едната страна има натиск – вносителят на предложението Йорданова, но и хората, които подкрепят това искане, които не се задоволяват с това да посочат негативи, заради които главният прокурор трябва да даде оставка. Нападките вече са отправени към целия състав на ВСС, което е донякъде некоректно, недалновидно и неполезно“, смята Нотев.

Юристът в студиото бе категоричен, че е недопустимо всички членове на ВСС да бъдат мерени с един аршин:

„От тяхно име се обещава на обществеността, че отново няма да се стигне до отстраняването на Гешев – но това щяло да е нещо лошо, нещо, което ще е предпоставено от негодността на състава на ВСС. Категорично не съм съгласен с подобна политика и с подобно отношение към тези хора.“

Според Нотев, раздалечаването на позициите и противоборството между изпълнителната власт и главния прокурор създава известно равновесие, което би могло да се окаже добро и полезно.

„Неслучаен е принципът на разминаване на мандатите между главния прокурор и правителството – изборът е в рамките на един парламентарен мандат и продължава в рамките на следващ такъв. Можем да видим и доброто и да се успокоим от същността на този въпрос докога Иван Гешев ще е начело на прокуратурата. При сега действащата уредба – ще продължи за още 4 години“, посочи юристът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Петролно ембарго срещу Русия: защо този план е обречен

Намеренията на ЕС са добри. Морално Брюксел стои на правилни позиции – подкрепя малката и стремяща се към мир Украйна срещу големия агресор Русия и нейния управник Владимир Путин. ЕС тук действа предпазливо, тъй като не иска да стане страна във войната – подобно нещо би било съдбоносно. Затова се […]