Яжте ферментирали храни за здраве през зимата

NetNews

Най-добрият начин да заредим организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими е да похапваме ферментирали храни. През зимата се наблюдава спад на консумацията на пресни зеленчуци и това е нормално, защото те не виреят на студено. Поради тази причина още с първото захлаждане на времето хората се подготвят със зимните салати, туршиите, маринованите храни, пише Дарик. Класическата българска кухня е изключително полезна в зимното време чрез консумирането на кисело зеле и туршии. Векове наред и до ден днешен те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят пресните зеленчуци. Киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Другите ползи от ферментиралите храни са, както ниското съдържание на захар и калории, но и високо съдържание на фибри. Добрите бактерии в тях подпомагат превенцията на гъбични инфекции, затлъстяване и диабет. Съдържащите се в тях пробиотици поддържат храносмилателната система в добро здраве, а тяхното консумиране подпомага по-бързото справяне с настинки и грип.

Те помагат още за контролиране на нивата на кръвната захар, намаляват и апетита. Консумацията на ферментирали храни помага за намаляване на нивата на лошия холестерол. Сред полезните ферментирали храни са киселото зеле,туршията, кефирът, киселото мляко.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-успешната ни диджейкa със сет от Крушунските водопади

Най-успешната българска диджейка BORYANA е поканена да пуска този четвъртък, 3 декември от 21ч., ексклузивно на дигиталната платформа mmtvmusic.com специално подбран музикален микс. Той е част от второто издание на CONNECTIONS, проект в подкрепа на артистите от електронната сцена. Боряна Костова е родена в Благоевград, но отдавна е космополит. Пътувала […]