Ямболският музей представя с изложба свещените места на траките в региона

NetNews

Интересни и проучени археологически обекти на територията на област Ямбол, свързани с култовете на тракийското население по долината на древната река Тонзос (Тунджа) могат да бъдат видяни в Безистена от 17 септември. Във фотоизложбата „Свещени места на траките по долното течение на река Тунджа” са представени слънчевите скални светилища край с. Мелница и Тополовград, светилището на Тракийския Херос при с. Дряново, уникалното гробно съоръжение и откритите находки край с. Дражево, гробницата при с. Ружица, светилището при с. Драма и други. Специално място е отделено на тракийския и античен град Кабиле като център на религиозния живот през десетки векове.

Фотоизложбата е създадена през 2010 г. от специалистите от Регионален исторически музей- Ямбол, съвместно с ЮНЕСКО и с подкрепата на Международния научен и информационен център „Трацика“. Хронологически обхваща периода от ранната бронзова  до класическата епоха (III хил. пр. Хр. – V век пр. Хр.). Автори на текстовете са проф. д.и.н. Валерия Фол, д-р Стефан Бакърджиев, д-р Ружа Попова и Мая Аврамова.

Изложбата е гостувала в редица български градове и зад граница. Поради големия интерес към нея, Регионален исторически музей – Ямбол включва в нея селекция от най-интересните експонати, свързани с вярванията на древните хора. Предмети, съхранявани във фондовете на музея, ще запълнят витрините в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център Безистен. Артефактите са подбрани от археолозите Тодор Вълчев и Мирослав Козарев. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева. С тази инициатива музеят отбелязва Европейските дни на наследството 2021. Изложбата ще гостува в Културно-информационен център Безистен до края на 2021 г.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хиляди на протест срещу високите наеми в Берлин

Хиляди излязоха на протест в Берлин, съобщи Ди Велт. Протестите се проведоха през уикенда. Насочени са към голямото повишение на наемите в града. Това става две седмици преди провеждането на референдум. Той предвижда отчуждаването на имоти, които са собственост на големи строителни компании. Наемите скачат постоянно през последната година. Последният […]