Ямбол светна в „светлозелено” според новата метода на правителството

NetNews

Съгласно новия подход за управление на ковид кризата, обявена преди минути от правителството, Ямбол не е тъмночервена зона, а регионът е оцветен в светлозелено към жълто. Министър-председателят Кирил Петков и министрите на здравеопазването и на образованието – Сербезова и Денков представиха етапите, при които ще се прилагат по-строги мерки и ограничения за овладяване на пандемията от Ковид-19.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Водещ критерий ще бъде не броят на заболелите, а процентът на заетите легла в интензивните отделения. Новото правителство се отказва от подхода да се реагира на база заболеваемостта на ниво община. Прави се окрупняване, като цяла България е разделена на 6 района. Ямбол е заедно с Бургас, Сливен и Стара Загора. Успокоителната „зелена” карта на България е заради отчитането на свободните интензивни легла на база новото райониране. Според него, ако леглата в Ямбол се запълват, пациенти ще бъдат пренасочвани към болници в съседните области.

Евентуални мерки се предвиждат на 4 етапа, които бяха разяснени най-вече по отношение на учениците.

В Първия етап, при заетост на интензивните легла от 50 %, МОН ще затяга единствено контрола по носене на маски и ползване на дезинфектанти. Извънучилищните занимания по интереси и групи ще продължат, но без смесване на паралелки. Спират се екскурзиите и „зелените училища”. Олимпиади и състезания ще се провеждат присъствено, но участниците трябва или да представят зелен сертификат или на място да е направена организация за тестване на място.

При втори етап, със заетост на интензивните легла от 60%, се спират заниманията по интереси. Изключение се прави за занималните, но отново при условие, че няма да има смесване на ученици от различни паралелки.

Трети етап е обвързан с пълняемост на леглата в интензивните отделения от 70%. Тогава присъствено в клас остават децата от 1 до 4 клас, а учениците от 5 до 12 клас ще минат на ротация за по една седмица.

Четвърти етап, при който в интензивните отделения са заети над 80 % от леглата, учениците от 5-12 клас прекратяват присъственото обучение. За най-малките(1-4 клас) ще се решава в зависимост от няколко показателя – нивото на заболяемост, колко свободни интензивни легла за деца има в болниците на регионален принцип. Тъй като често броят на заразените е по-голям в градовете, ако в по-малките населени места заболелите са по-малко – училищата в тях могат да продължат да работят дори и в този четвърти етап.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България е внесла с 23% повече стоки от ЕС за последната година

Снимка: Pixabay През периода януари – октомври 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 24.1% спрямо същия период на 2020 г. и е в размер на 37 006.8 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.9% […]