Ямбол ще почете 6 май с литийно шествие и тържествен ритуал

NetNews

Ямбол ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май със света литургия, литийно шествие и военен ритуал. Началото на светата литургия в храм „Свети Георги Победоносец“ в квартал „Каргон“ е от 8:00 часа.

След  отслужването на празничната литургия в 10:30 часа ще тръгне литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на Св. Георги. В него ще участват представителна група от Ямболския гарнизон и Духов оркестър при НЧ „Съгласие-1962“.  Всички гости и граждани на Ямбол са поканени да се включат в шествието, което ще започне от улица „Св. Георги“ и ще премине по улиците „Ат. Кратунов“, „Индже войвода“, „Георги Дражев“, „Цар Иван Александър“, площад „Освобождение“, „Г. С. Раковски“ до  площадно пространство пред Община Ямбол. Припомняме, че литийното шествие се провежда в Ямбол от няколко години по инициатива на  Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архийерейски наместник на Ямболска духовна околия.

В 11:00 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне тържествен ритуал за издигане на националното знаме и марш на представителни блокове от военните формирования на Ямболския гарнизон. Ще бъде отслужен тържествен водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Ямбол.

След приключване на тържествения ритуал литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по същия маршрут до едноименния храм в кв. „Каргон“.

И тази година гражданите, които желаят, ще имат възможност да се поклонят пред иконата с мощите на светеца на 5 май преди вечернята, както и на самия Гергьовден в църквата „Св. Георги Победоносец“.

Шести май е Ден на отворени врати в Музея на бойната слава в Ямбол. От 10:00 до 16:00 часа всеки може безплатно да разгледа експозициите.

Източник: Община Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Дубай регистрира нов рекорд

Цените на имотите в Дубай започнаха да се повишават след като се отчете ръст в търсенето. През март средните цени бяха с 1.3% по-високи спрямо същия месец на 2020 г. Това е първото поскъпване на годишна база от 2015 г., сочат данните на сайта за анализ на пазара на недвижимите […]