Ясно е колко милиона е получил Делян Пеевски от дивиденти

NetNews

„Трудно събрахме информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори“. Това коментира пред БНР Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда за това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

„По броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни, излиза, че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са седем поправки на Наказателния кодекс, пет пъти Закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.

Понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република.

Така през лятото имаше 10 на сто спад в доверието на парламента според данните на „Алфа рисърч“, а спадът през септември е вече 7 на сто“, припомни Лазарова в предаването „Преди всички“.

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична е тази за промени в Конституцията, а друга интересна беше тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт“. Тя прекрати работата си в началото на тази година с едва 4 заседания – поясни още Лазарова.

„81 милиона лева е бил бюджетът на 44–тото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати, като в разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лева – три средномесечни заплати в държавния сектор. Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи около 45 милиона лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС- Делян Пеевски“, посочи Лазарова.

По думите ѝ информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, те имат информация за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

„Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транспорт. През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане – или една трета от тях, което е притеснително“.

В парламентарния контрол управляващата партия и техните партньори са задавали най-малко въпроси.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КЕВР не вижда причина да преразгледа цените на парното и тока

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов изпрати писмо до омбудсмана доц. Диана Ковачева в отговор на получено на 15 декември 2020 г. становище на обществения защитник относно преразглеждане на пределните цени на топлинната енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от централи с комбинирано производство на […]